TIROL U SRCU HRVATSKE KOSTAJNICE

Na Kestenijadi koja se u subotu, 8. listopad 2016. održava u Hrvatskoj Kostajnici dođite na štand austrijske nacionalne manjine u Hrvatskoj, upoznajte austrijske običaje i kušajte specijalitete, te se informirajte o projektu “Tirol u srcu Kostajnice”.

Od početka 18. stoljeća Hrvatska Kostajnica ima poveznice s Austrijancima koji u tom gradu borave kao zapovjednici i članovi posade u utvrdi. Otad se Hrvatska Kostajnica razvija u sastavu Banske krajine kao važno trgovačko-obrtničko središte. U tom razdoblju dolazi do velikog razvitka obrta i trgovine, što je potencirano zbog pograničnog karaktera grada. Austrijanci iz pokrajine Tirol naseljavaju ovo područje krajem 19. stoljeća tijekom izgradnje tzv. Unske pruge kao školovani kadar i radna snaga. Nakon završetka izgradnje pruge, nekoliko austrijskih obitelji; Peer, Kres, Toner, Böhm, Sepl i druge ostaju živjeti u Kostajnici.

“Tirolci” naseljavaju područje grada podno brda Djed, nakon čega taj dio grada dobiva naziv Tirol. To je bio poticaj austrijskim partnerima na suradnju sa Zajednicom Austrijanaca u Hrvatskoj – Zagreb i predstavnikom austrijske nacionalne manjine Grada Zagreba da započnu razvoj projekta obnove austrijskih tragova u svrhu gospodarskog oporavka Kostajnice, te turističke i kulturne promidžbe.