SVETI TRIFUN – SIROMAŠNI ČUVAR GUSAKA

Kulturna manifestacija Dani makedonske kulture – druženje povodom svetoga Trifuna i svetoga Valentina održana je 19. veljače u Zagrebu u dvorani Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj. O sv. Trifunu i sv. Valentinu, te običajima koji se vežu za te blagdane govorio je Goran Korov.

Sveti Trifun se u Makedonskoj pravoslavnoj crkvi (kao i u ostalim pravoslavnim crkvama) proslavlja 14. veljače i za njega se vežu brojni običaji i legende. Rođen je u selu Kampsadi u Frigiji u 3. stoljeću poslije Krista, bio je skroman i siromašan te čuvao guske bogatim ljudima. O svetom Trifunu postoji legenda da je izliječio kći rimskog vladara Gardijana koji ga je nagradio bogatstvom, no sveti Trifun je dobiveno podijelio siromašnima. Vladar Dakije ga je zbog vjere u Krista utamničio, a budući da se sveti Trifun nije htio odreći kršćanstva pogubljen je 250. godine. Proglašen je svecem i zaštitnikom vinograda. Sveti Valentin se u prvoslavnoj crkvi obilježava 12. kolovoza i za njega se ne vežu nikakvi običaji.

No, da bi sve bilo u skladu s makedonskom tradicijom, osim predavanja o svecima, u programu je nastupila pjevačka skupina “Momi biserni” koja je pjevala makedonske narodne pjesme, a vrijedne Makedonke pripremile su poznata makedonska jela i počastile prisutne. Organizator manifestacije bilo je Makedonsko kulturno društvo «Ohridski biser» iz Zagreba. Među brojnim pripadnicima makedonske nacionalne manjine koji su prisustvovali događaju bio je i Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba.