SVETI LADISLAV – SZENT LÁSZLÓ

Zagreb, (IKA) – U povodu blagdana sv. Ladislava Kralja, utemeljitelja Zagrebačke nadbiskupije, Mađarski institut u Zagrebu je u utorak 27. lipnja priredio znanstveni simpozij uz sudjelovanje istaknutih mađarskih i hrvatskih povjesničara o temi „Kralj Ladislav I. Sveti i njegovo doba”. Taj simpozij dio je programa što ga Institut priređuje i u godini koja je u Mađarskoj proglašena „Godinom sv. Ladislava”.
Slušateljstvu, među kojem je bilo više hrvatskih povjesničara, lik sveca predavanjem „Sveti Ladislav i njegovo vrijeme” približio je stručnjak za srednjovjekovnu mađarsku povijest akademik Attila Zsoldos iz Budimpešte. Dr. Damir Karbić iz Odsjeka za povijest znanosti HAZU govorio je o „Hrvatskoj u doba posljednjih Trpimirovića”. Predavanje „Sveti Ladislav i Hrvatska” održao je dr. Tamas Kormendi s Instituta za povijest Eotvos Lorand Sveučilišta u Budimpešti. O temi „Čeh Duh, prvi zagrebački biskup” govorio je dr. Marijan Lipovac, HAZU. Stručnjakinja za srednjovjekovnu gospodarsku povijest dr. Boglarka Weisz govorila je o temi „Gospodarstvo Ugarske u doba svetoga Ladislava”. Na simpoziju je predstavljen i rad dr. Maje Cepetić Rogić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci „Legenda o sv. Ladislavu na prostoru srednjovjekovne Slavonije” s posebnim naglaskom na ostatke fresaka u kapeli Sv. Petra u Novom Mestom Zelinskom, te župnoj crkvi Sv. Augustina u Velikoj.
Prema riječima ravnatelja Mađarskoga instituta dr. Dinka Šokčevića, simpozij je glavni događaj koji Mađarski institut organizira u Godini sv. Ladislava, a dan je bio zaokružen euharistijskim slavljem i koncertom u zagrebačkoj prvostolnici. Šokčević je istaknuo, i kako je kao dio obilježavanje Godine sv. Ladislava u Hrvatskoj priređena izložba. „Dio izložbe je pripremljen u Budimpešti od strane Odbora odgovornog za obilježavanje Spomen godine sv. Ladislava, a mi smo preveli na hrvatski jezik. Originalnoj izložbi dodana su tri panoa kult sv. Ladislava u Hrvatskoj i likovni prikazi kulta. Izložba je otvorena još u travnju u nazočnosti predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Mađarske Janosa Adera. U prigodi dana sv. Ladislava izložba je ponovno postavljena u Institutu i moći će se razgledati do kraja srpnja. U rujnu će izložba biti predstavljena u Osijeku u sklopu Tjedna mađarske kulture, a u listopadu će izložba s prigodnim popratnim programom biti postavljena u Trogiru. A postoje i planovi za predstavljanje izložbe u Splitu i Dubrovniku.”