STUDIJSKO PUTOVANJE U VUKOVAR I SUBOTICU

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba bila je 9. i 10. rujna 2017. na studijskom putovanju Zagreb-Vukovar-Ilok-Subotica, kako je predviđeno godišnjim planom za 2017. u kojem su planirane zajedničke sjednice s Koordinacijama vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske i Splitsko-dalmatinske županije.

Tijekom posjeta Vukovaru Koordinacija VPNM Grada Zagreba je najprije položila vijenac na Spomen groblju u Vukovaru. Potom je održana zajednička sjednica Koordinacija VPNM Grada Zagreba i Vukovarsko-srijemske županije u hotelu Lav kojoj su nazočili, osim predsjednika i članova Koordinacija, Đrođe Čurčić, zamjenik župana Vukovarsko–srijemske županije, i Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika Sektora za promicanje ljudskih prava, civilni sektor i nacionalne manjine Grada Zagreba, te dvoje zastupnika Gradske skupštine Grada Zagreba, članovi Odbora za nacionalne manjine. Tema sastanka bila je razmjena iskustva i suradnja manjinskih tijela s institucijama lokalnih samouprava. Dvije Koordinacije dogovorile su potpisivanje sporazuma o zajedničkoj suradnji i redovitim susretima na godišnjoj razini. Nakon sjednice sudionici su obišli znamenitosti Vukovara i posjetili obližnji Ilok.

Drugi dan studijskog putovanja protekao je u posjetu Subotici gdje je održan sastanak s predsjednikom i članovima Hrvatskog nacionalnog vijeća Srbije. Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, i dr. sc. Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Srbije, predstavili su na sjednici organiziranost manjina u Zagrebu kao i hrvatske manjine u Srbiji. Bila je to i prigoda za usporedbu dostignutih prava nacionalnih manjina u dvije države. Usuglasili su se za potrebom sličnih susreta i u budućnosti, kao i zajedničkom organiziranju okruglih stolova i drugih programa. Domaćini su predstavili subotičke znamenitosti gostima iz Zagreba, koji su, uz stručno vodstvo, obišli središte grada, posjetili sinagogu i Gradsku kuću. Potom su se uputili na Palić u posjet vinariji Zvonko Bogdan kojim je ovo putovanje završeno.