STUDIJSKO PUTOVANJE U SIKLÓS I PEČUH

Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba organiziralo je jesensko studijsko putovanje u Siklós i Pečuh s ciljem upoznavanja tog dijela Mađarske. Studijsko putovanje je trajalo tri dana, a počelo je 29. rujna posjetom Joó vinarije u Vilanyskom, poznatom vinorodnom kraju.
Drugi dan su Mađari iz Zagreba posjetili znamenitosti Pečuha i poznatu Zsolnay tvornicu keramike, obišli su Kulturnu četvrt Zsolnay i dragocjenu tvorničku izložbu te Pannonsku kuću u kojoj već 25 godine djeluje Zaklada za Mađare izvan domovine. Domaćinu i dugogodišnjem prijatelju Beli Bokoru, u ime svih zagrebačkih Mađara, sudionici studijskog putovanja čestitali su na jubilarnoj godišnjici, zahvalili na svemu što čine za očuvaje tradicije i identiteta Mađara izvan granica Mađarske i poželjeli puno uspjeha u daljnjem radu. Nakon obilaska Pečuha, putovanje su nastavili posjetom dvorcu Siklósu, te završili posjetom vinariji Szomor.
Posljednji dan putovanja zagrebački Mađari proveli su u Baranji gdje su prisustvovali mađarskoj Svetoj Misi, koju je služio vlč. Gyula Andrási. Put su nastavili posjetom sajmu paprike u Lugu a potom, zajedno s mađarskim saborskim zastupnikom Zoranom Jankovichem, u baranjskoj Citadeli isprobali i najpoznatiji proizvod od paprike – baranjski fiš.
Na povratku su razgledali čuvenu đakovačku katedralu i u katakombama crkve grobnicu J. J. Strossmayera. S ovoga su putovanja zagrebački Mađari ponijeli mnogo lijepih uspomena, obnovili znanje materinskog jezika i naučili nešto novo o povijesti i kulturi matične domovine.