ŠTO JE KRAJNJA NAMJERA ORGANIZATORA ŠETNJI PO CRNOJ GORI

U Crnogorskom domu u Zagrebu 4. ožujka održana je tribina pravno uređenje države – Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori na kojoj je sudjelovao Marko Špadijer, publicist iz Podgorice. Govorio je o tome kako dio građana Crne Gore srpske nacionalnosti od proglašenja neovisnosti te države zahtijeva povratak u okrilje Srbije i odmak od Zapada kojemu se posljednjih godina okrenula Crna Gora. Istaknuo je da se sad na to nadovezuje Srpska pravoslavna crkva koja je postala glavni oslonac velikosrpske politike u Crnoj Gori.

– Srpska pravoslavna crkva je vrlo važan društveni faktor u Crnoj Gori i peta kolona velikosrpstva. Stvorila je i materijalno i ideološki temelje te ima oko dvije tisuće monahinja i tisuću popova koji nisu iz Crne Gore. Ta Crkva od neovsnosti Crne Gore postaje glavni oslonac velikosrpske politike i stalno podržava anticrnogorsku djelatnost – rekao je Špadijer.

Tribinu je vodio Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, koja je organizirala tribinu zajedno s Vijećem crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba. organizirala. Neka od pitanja na koja se pokušalo odgovoriti su: što je krajnja namjera organizatora šetnji po Crnoj Gori? Radi li se doista o litijama i molebanima ili o „događanju naroda“ po uzoru na devedesete godine prošlog stoljeća? Što govore dokumenti o crkvi u Crnoj Gori kroz povijest, te tvrdnja da suština zakona nije u prvom dijelu njegovog naziva, već u drugom – o pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori…

Prisutni su bili veleposlanik Crne Gore u Hrvatskoj Boro Vučinić, zamjenica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba Elizabeta Knorr, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba Dušan Mišković, zamjenica predsjednika Vijeća Milanka Bulatović, predstavnica crnogorske nacionalne manjine Zagrebačke županije Lidija Vukčević, vijećnici te brojni pripadnici crnogorske manjine iz Zagreba.