SRCE U HRVATSKOJ, DUŠA U MAKEDONIJI

Svečano odjeveni i dobro raspoloženi brojni pripadnici makedonske nacionalne manjine okupili su se 26. siječnja u restoranu Hotela I u Zagrebu gdje je održana tradicionalna makedonska večer u okviru kulturne manifestacija Dani makedonske kulture. Duh makedonske tradicije očitovao se u makedonskom jeziku,  jelovniku tradicionalnih makedonskih jela i glazbi bez koje ne može proteći niti jedno veće okupljanje Makedonki i Makedonaca u Hrvatskoj, a izvodio ju je Balkanika-bend iz Kranja iz Slovenije. Ova glazbena skupina nastupa na svim važnijim makedonskim događajima u Hrvatskoj gdje izvodi makedonsku etno glazbu.

Za pripadnike makedonske nacionalne manjine Zagreba i okolice ovo je bio veliki i važan događaj. Prigoda za druženje, sjećanje na matičnu domovinu Makedoniju i čuvanje tradicije. Makedonskoj večeri prisustvovali su pripadnici svih generacija, od djece do starijih. Iako su među malobrojnijim manjinama, Makedonaca u Hrvatskoj prema popisu stanovništva iz 2011. ima 4.138, vrlo su aktivni u čuvanju identiteta, a tome posebno pridonose makedonska kulturno-umjetnička društva kao što je MKD “Ohridski biser” iz Zagreba koji je organizirao ovu makedonsku večer i manifestaciju Dani makedonske kulture.

No, Makedonci nisu slavili sami, njihovi najvažniji uzvanici bili su; gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predstavnici Veleposlanstva Republike Makedonije u Hrvatskoj, Elizabeta Knorr, zamjenica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba, i Neđatin Kamberovski, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Veliko druženje Makedonaca nije propustila ni najpoznatija Makedonka u Zagrebu i Hrvatskoj, glumica i pjevačica Kostadinka Velkovska, a prisutan je bio i Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, koji se izvrsno snalazio na plesnom podiju. A tko bi mogao ostati ravnodušan na taktove prekrasne makedonske glazbe? Plesali su i stari i mladi uživajući u zvucima “zemlje sunca”, njihove voljene Makedonije.