SLOVENCI POLOŽILI VIJENAC NA SPOMENIK FRANCA PREŠERENA

Drugi dio obilježavanja Prešernova dana, slovenskog kulturnog praznika, koje u Zagrebu traje do 10. veljače, održan je u Aleji pjesnika na Bundeku. Na spomenik Franca Prešerena, najvećega slovenskog pjesnika, položen je vijenac Slovenskog doma Zagreb i Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba koji su organizirali ovu proslavu, a položio ga je njihov predsjednik Darko Šonc.

Na programu je bio i glazbeno-pjesnički recital dueta Kristijana Račića i Adrijane Jelen iz Brežica. Unatoč hladnom vremenu, brojni predstavnici slovenske zajednice u Zagrebu okupili su se na Bundeku odati počast svojem velikom pjesniku. Nakon Prešernovih soneta, prisutni su se družili i sladili slovenskom nacionalnom slasticom Prešernove fige. Zagrebačkim Slovencima na obilježavanju Prešernova dana pridružili su se i predstavnici Veleposlanstva Slovenije u Hrvatskoj.

Posljednji dio proslave Prešernova dana održat će se 10. veljače u Slovenskom domu Zagreb projekcijom dokumentarnog filma Dr. France Prešeren – život i djelo i nastupom pjevačkog zbora Slovenski dom Zagreb.