SLOVENCI POKAZALI POŠTOVANJE PREMA HRANI NA KOJOJ SU STASALE GENERACIJE TOGA NARODA

Slovenski dom Zagreb mirisao je večeras na štrukle i ostalu tradicionalnu slovensku hranu gdje su se članovi slovenske zajednice u Zagrebu okupili kako bi obilježili Dan slovenske hrane čime su pokazali poštovanje prema tradicionalnoj hrani na kojoj su stasale generacije toga naroda.

Naime, prema odluci slovenske vlade iz 2012. godine, svakog trećeg petka u studenome u Sloveniji se obilježava Dan slovenske hrane. Svrha ovog dana potpora je slovenskim proizvođačima i prerađivačima hrane, te poticanje svijesti o važnosti korištenja domaćih proizvoda. Iako ovogodišnji Dan slovenske hrane pada 18. studenoga, Slovenski dom Zagreb pripremio je kulinarsko iznenađenje dva dana ranije.

Predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba i predsjednik Slovenskog doma Zagreb Darko Šonc pozdravio je prisutne govoreći o važnosti Dana slovenske hrane i odluke po kojoj se obilježava, a nekoliko tradicionalnih recepata slovenske kuhinje, štrukle i namaz od svinjske masti, predstavila je vijećnica Vijeća Stanka Novaković. No, nije sve ostalo samo na teoriji nego su prisutni kušali hranu na kojoj su kroz povijest othranjene i stasale generacije slovenskog naroda.