SLOVAK STJEPAN MOYSES PRIJATELJ HRVATA

Književna večer i promocija knjige „Tragom života i rada Stjepana Moysesa u Zagrebu“ autora prof. dr. sc. Alojzija Jembriha održana je 15. studenog 2016. u Zagrebu. O knjizi su govorili; dr. sc. Vlasta Švoger, prof. dr. sc. Mario Grčević i autor, prof. dr. sc. Alojzije Jembrih.

Stjepan Moyses je bio slovački biskup i preporoditelj (1797. –1869.), diplomirao je filozofiju i teologiju, bio kapelan i učitelj u Slovačkoj, te kapelan u Budimpešti gdje je doktorirao filozofiju. Od 1830.-1847. bio je profesor filozofije i grčkog jezika na Kraljevskoj akademiji u Zagrebu. Jedan je od suosnivača Matice ilirske, a dok je bio revizor i cenzor zagrebačkih knjiga, novina i časopisa pomagao je hrvatski narodni preporod. Od 1847.-1850. obavljao je nekoliko važnih funkcija u Zagrebu; bio je kanonik i kaptolski zastupnik na zajedničkom hrvatsko-ugarskom saboru u Požunu, predsjednik Odbora za školstvo i bogoštovlje u Banskome vijeću, ravnatelj zagrebačkog sjemeništa i zaklade nemoćnih svećenika, te član hrvatskog povjerenstva u Beču, koje je trebalo savjetovati vladu o budućem uređenju države. Za biskupa je postavljen 1851. u Banskoj Bystrici, a od 1863.- 1869. bio je predsjednik Matice slovačke. Napisao je knjigu Myšlienky o zahradnícve vôbec a štepárstve obzvláště, 1865 (Opća razmišljanja o vrtlarstvu, a posebice o voćarstvu).

Književnoj večeri nazočili su brojni pripadnici slovačke nacionalne manjine, a organizirali su je Matica slovačka Zagreb i Zlatko Jevak, predstavnik slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba.