SLOVAČKI BRILLANT ORCHESTER MILANA OLŠIAKA ODUŠEVIO ZAGREPČANE

Veličanstven koncert održao je 8. prosinca Brillant orchester Milana Olšiaka u Kazalištu Vidra u Zagrebu. Radi se o orkestru osnovanom 1998. na Umjetničkoj akademiji u Banskoj Bystrici u Slovačkoj čiji je voditelj Milan Olšiak, violinist i kreator repertoara orkestara. Olšiak je tijekom studija učio svirati violinu kod Rinalda Olaha, legendarnog slovačkoga violinista.

Brillant orchester Milana Olšiaka nagrađen je 2009. nagradom NATO-a i zahvalnicom za prezentaciju slovačkog folklora. Orkestar je predstavljao Slovačku na koncertima u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Engleskoj, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Belgiji, UAE, Turskoj te brojnim drugim državama.

Na programu orkestra su skladbe najvećih svjetskih klasika; Bacha, Paganinija, Straussa, Brahmsa, Rimskog-Korsakova, Mozarta, Dvoraka i drugih. Uz klasični repertoar, Brillant orchester Milana Olšiaka izvodi i popularnu glazbu, a večeras je osim klasične glazbe svirao i slovačke i romske pjesme.

Koncertu su prisustvovali; Linda Karašova i Jan Štark iz Veleposlanstva Slovačke u Hrvatskoj, Mirko Vavra, predsjednik Saveza Slovaka u Hrvatskoj, Tanja Horvatin, iz Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba, Andrija Petrović, voditelj Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba, te predstavnici slovačke nacionalne manjine Zagreba. Koncert je otvorio organizatora koncerta Zlatko Jevak, predstavnik slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba i predsjednik Matice slovačke Zagreb.