SLIKOPIS O VODI

Izložba fotografija Voda ima dušu autora Dražena Zetića otvorena je večeras u Crnogorskom domu u Zagrebu u organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, a uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH. Seriju fotografija postavljenih na ovoj izložbi snimio je Zetić na rijekama u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori.

No, one nisu samo fotografski zapis o prirodnoj ljepoti nekoga kraja nego i ekološka poruka, univerzalna i usklađena s trenutnim  svjetskim trendovima – zaštitom okoliša. – Trebamo osvijestiti činjenicu koliko nam je voda važna i da je moramo čuvati od onečišćenja – rekao je Zetić na otvorenju izložbe.

Sličnu poruku šalje i Alen Tomić, potpisnik kataloga Zetićeve izložbe: „Ciklus fotografija Voda ima dušu poziva na dijalog, smislom prožetu interakciju umjetnika i publike. Na fotografijama nema čovjeka: one su depersonalizirane, a opet sadrže neizbježan pečat ljudskosti.“

Brojne samostalne izložbe fotografija imao je Zetić po cijeloj Hrvatskoj, ali je posebno vezan za Boku kotorsku otkako je tamo 2011. godine prvi puta izlagao. Čak je jedanaest samostalnih izložbi posvetio tome dijelu crnogorskog priobalja.

Uime organizatora Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb izložbu je otvorila predsjednica Milanka Bulatović, a prisustvovao joj je i Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, te pripadnici crnogorske manjine. Izložba ostaje otvorena do 15. prosinca.