SLATKA SLOVENIJA

Na blagdanskom stolu povodom slovenskog državnog praznika Dana reformacije, obilježenog u Slovenskom domu u Zagrebu, našla su se tradicionalna slovenska jela; potica i ptičice od kruha spravljena u kulinarskoj radionici. Glavna kuharica bila je Lili Mahne s Kmetije Mohar, koja je zainteresirane učila pripremiti ta stara slovenska narodna jela obogaćena nadjevima spravljenima u kućnoj radinosti. Osim što su se prisutni na proslavi sladili slovenskim slasticama, dobili su i recept jela jer je radionica otvorena s ciljem razmjene starih recepata i čuvanja slovenske kulinarske tradicije. No zagrebački Slovenci nisu se začahurili u svojoj kuhinji nego u Hrvatskoj vode projekt «Uživam tradicijo» u kojem promoviraju tradicionalno kulinarstvo, te tako čuvaju svoju kulturnu baštinu. Osim potice nadjevene makom, orahom, rogačem, jabukom i šljivom i ptičica od kruha – sendviča, predstavljen je i brend Trubarova užina – gulaš od veprovine s heljdinom kašom koji je osmislio Slovenski dom.

Tradicija je «uokvirena» prigodnom izložbom zbirke starih slovenskih kuharica Marjete Trkman Kravar koja skuplja takve knjige i ima ih čak 200 iz cijelog svijeta. Postavljena je i izložba Trubar in Turjaški, povjesničarke Barbare Žnidaršič, a uz izložbu su prikazani i kratki filmovi mladih autora koje je promovirao Jože Starič iz Zavoda Parnas. Metka Starič predstavila je planove za aktiviranje mladih putem kulinarskih sadržaja, a višesatno obilježavanje Dana reformacije završilo je glazbenim nastupom trija Pik; violončelistice Eve Pečnik, pijanistice Eve Ivanc i violinistice Špele Kokošinek kojima je mentorica Izabela Vlašić.

Proslavu Dana reformacije organizirali su Slovenski dom i Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba koje je predstavljao predsjednik Darko Šonc, a događaju su prisustvovali članovi Vijeća i Slovenskog doma te brojni pripadnici slovenske zajednice koja u Zagrebu ima duboke povijesne i kulturološke korijene.