SJEĆANJE NA SANDORA PETŐFIJA

Povodom obilježavanja mađarskog nacionalnog blagdana 15. ožujka, dana kad je 1848. počela mađarska borba za neovisnost od Habsburške monarhije, u Zagrebu su se okupili brojni predstavnici Mađara na polaganju vijenaca na spomen ploču mađarskog pisca Sandora Petőfija u Vlaškoj 87. Ovaj događaj je organiziralo Veleposlanstvo Mađarske u Hrvatskoj zajedno s Vijećem MNMGZ, a vijenac je, osim Veleposlanstva, položio i Zoltan Balaž Piri, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine RH, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, te tajnik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.

No prije polaganja vijenaca, osnivači i potpisnici Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine RH održali su sjednicu povodom prve godišnjicu osnutka iste.

Nakon svečanosti polaganja vijenaca, mađarski veleposlanik u Zagrebu Jozsef Magyar održao je domjenak u Mađarskom institutu u Zagrebu za hrvatske Mađare, članove diplomatskog zbora, te predstavnike hrvatskih institucija i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Tom prigodom Magyar je govorio o važnosti 15. ožujka 1948. za povijest Mađarske i pročitao poslanicu premijera Viktora Orbana u kojoj poziva Mađare u kojem god dijelu svijeta bili na mir i zajedništvo. Mađarski veleposlanik je također istaknuo da Zagreb smatra jednim od najljepših gradova, a gradonačelnik Bandić je isto rekao za Budimpeštu te čestitao Mađarima nacionalni blagdan i pohvalio prijateljstvo koje stoljećima traje između naša dva naroda.

Svečanosti je nazočio i dr. Peter Szilagy, zamjenik državnog tajnika za nacionalnu politiku Vlade Republike Mađarske, Gordan Bakota, pomoćnik ministra vanjskih poslova RH, Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, Robert Jankovich, izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara u Hrvatskoj, Imbro Berkeš, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije, te predstavnik mađarske nacionalne manjine Zagrebačke županije, Galina Kovačević, predstavnica ruske nacionalne manjine Grada Zagreba, kao i predstavnici mađarske nacionalne manjine iz nekoliko hrvatskih županija. Za zabavni dio programa pobrino se zbor KUD-a “Ady Endre” koji je pjevao mađarske pjesme.