SJEĆANJE NA PJESNIKA SHAHINA HASANIJA SHKOZEA

Manifestacija sjećanje na pjesnika Shahina Hasanija Shkozea održana je u Domu umirovljenika Centar u Zagrebu u organizaciji Društva albanskih umjetnika Hrvatske – DEA u suradnji s Udrugom umjetnika i književnika „August Šenoa“.

Shahin Hasani Shkoza je bio hrvatsko–albanski pjesnik koji je pjesme pisao na hrvatskom i albanskom jeziku, a objavio je 16 knjiga poezije. Bio je dugogodišnji član predsjedništva udruge „August Šenoa“ te je kao suosnivač Društva albanskih umjetnika Hrvatske – DEA obnašao dužnost dopredsjednika do svoje smrti.

U prepunoj dvorani ljubitelja poezije predstavljena je 17-ta zbirka poezije Shahina Hasanija Shkozea u nakladi Društva albanskih umjetnika Hrvatske – DEA. U glazbenom programu nastupile su glazbenice Duo flauta; Ljerka Prestar i Ines Lončar. Stihove Shahinove poezije čitali su; Vlentina Mrijaj, Đurđica Ramqaj, Tahir Ramqaj, Danica Vukelić, Ivan Dujmović te mnogi drugi.

Na manifestaciji je istaknuta važnost suradnje umjetnika, te je Ljiljana Koci predsjednica Društva albanskih umjetnika Hrvatske – DEA, naglasila:

– Umjetnost i umjetnici ne poznaju granice. Umjetnost je sama po sebi nasljeđe i baština cijelog čovječanstva. Poezija i književnost povezuje ljude, nadilazi predrasude i stvara predivan osjećaj zajedništva. U Shahinovoj poeziji naglašena je kroz stihove ljubav prema domovinama Kosovu i Hrvatskoj. Sjećanje na Shahina organiziramo svake godine u suradnji s udrugom „August Šenoa“ te je ove godine manifestacija dobila snažnu potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Manifestaciji su nazočili Shaninova sudružnica, njegove kćeri, sin te unuci, mnogi prijatelji, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba Shuip Ziberi, kao i albanske udruge koje djeluju u R Hrvatskoj. Program je financiran sredstvima Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.