SILVO KARO, LEGENDARNI SLOVENSKI I SVJETSKI ALPINIST, GOSTOVAO U SLOVENSKOM DOMU

Do posljednjeg mjesta bio je popunjen Slovenski dom, već šestu godinu domaćin Alpinističkom četvrtku, koji je ovoga puta ugostio dugo očekivanu legendu slovenskog i svjetskog alpinizma Silva Kara.

U suradnji sa Slovenskim domom i Vijećem slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba a na inicijativu Željka Žarka iz vodećeg izdavača putopisnih i pustolovnih izdanja – Libricona i Inicijative Penjati se mora i Hrvatskog planinarskog saveza, Silvo Karo održao je izuzetno zanimljivo predavanje o svojoj više od četiri desetljeća dugoj alpinističkoj karijeri, tijekom koje je svoj potpis ostavio na stijenama širom svijeta.

Silvo Karo pripada najistaknutijim protagonistima takozvanog zlatnog doba slovenskog alpinizma, ispenjao je više od 2000 smjerova. Jedan je od takozvane trojice mušketira, zajedno s Janezom Jegličem i Frančekom Knezom koji su drskim usponima u 1980-ima zacrtali novi smjer razvoja svjetskog alpinizma.

U Slovenskom domu predstavio je autobiografiju Alpinist u kojoj je svoju povezanost s planinama trajno ovjekovječio na fotografijama s nezaboravnih putovanja, od himalajskih osamtisućnjaka do fantastičnih stijena sjeverne Amerike, Karakoruma, indijske Himalaje, Grenlanda, Patagonije i lijepih stijena Julijskih Alpa i Dolomita.