SIJEČANJSKI PLAMEN U HRVATSKOJ

Društvo albanskih umjetnika Hrvatske-  DEA posjetilo je 17. siječnja Veleposlanstvo Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj koje je organiziralo Dan otvorenih vrata. Ovom prilikom veleposlanik dr. Martin Berishaj dočekao je brojne albanske zajednice i kulturne udruge koje djeluju u Republici Hrvatskoj. U ime Društva albanskih umjetnika Hrvatske – DEA, predsjednica Ljiljana Koci darovala je veleposlaniku Berishaju šest knjiga iz naklade „Biblioteka Dea“.

Dan Otvorenih vrata Veleposlanstva Kosova u Republici Hrvatskoj organiziran je povodom sjećanja na albanskog nacionalnog heroja Gjergja Kastriotija Skenderbega koji je na današnji dan preminuo, te mnoge istaknute povijesne albanske ličnosti koje su u siječnju pale kao žrtve za slobodu albanskog naroda. „Siječanski plamen“ manifestacija je kojom Albanci diljem svijeta obilježavaju dan sjećanja na pale žrtve istaknutih Albanaca koji su „rođeni da nikada ne umru.” Nakom minute šutnje kojom su uzvanici odali počast svim žrtvama, Berishaj je rekao:

– Želim da se prisjetimo pripadnika albanske zajednice koji danas više nisu s nama, a koji su ostavili neizbrisive tragove: generala Tome Berishaja, prof. d Zefa Mirdite, generala Ramiza Abdylija, prof. dr. Aleksandra Stipčevića, heroja nacije Fehmija Lladrovci, Bekima Berisha – Abeja, Xhelala Hajda -Tonija, Agima Ramadanija i mnogih drugih, ne zaboravljajući aktiviste zajednice poput dr. Muharema Nexhipija, Myzafera Rexhepija, Pashkoa Kabashija, Mikela Kužninija. Ne zaboravimo i veliku ulogu hrvatske inteligencije 19. stoljeća, posebice fra Gerge Martića i Silvija Strahimira Kranjčevića koji su utjecali na početak albanske nacionalne ideje, oca Gjergja Fishtea, oca Shtjefena Gjeçovija, te i veliku ulogu koju je odigrao veliki hrvatski znanstvenik dr. Milan Šufflay.“

Veleposlanik Berishaj istaknuo je prijateljske i snažne odnose Republike Kosovo i Republike Hrvatske od političkih, vojnih i obrazovnih do poduzetničkih, kao i to da Vlada Kosova ima za cilj demokratizaciju društva, vladavinu prava i borbu protiv korupcije.

-Prirodni savez između dviju država trebao bi se vrlo brzo ažurirati. Hrvatska država iskazala je interes da nas podrži u našim ciljevima prema međunarodnim organizacijama i utjecat će na države koje nas još ne poznaju. Za to smo vrlo zahvalni – rekao jePrisutnima se obratila i saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj te ponudila bezrezervnu suradnju.