SEVDALINKOM I BOŠNJAČKIM FOLKLOROM OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI BIH

Pjesmom, poezijom i plesom 26. studenog u Phoenixu u Velikoj Gorici završena je manifestacija 15. dani bosanskohercegovačke kulture. Program je održan povodom Dana državnosti BiH koji je prisutnima, ali i svim građanima BiH, čestitao Salih Huremović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije, te zahvalio pokroviteljima proslave Vijeću bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i udruzi Kreativna de kultura.

– Da nije njih ne bismo imali današnji program. Zahvaljujem svima, a posebno pozdravljam naše večerašnje goste KUD Litva iz Banovića iz mojega rodnog mjesta u BiH – rekao je Huremović. Proslavu su organizirali Vijeće BNMZŽ, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Velike Gorice i Jasmin Petljo, predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Zaprešića, uz pokroviteljstvo Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba koje je zajedno s udrugom Kreativna de kultura organiziralo trodnevnu manifestaciju 15. dani bosanskohercegovačke kulture u Zagrebu. Predsjednik Vijeća BNMGZ,

Armin Hodžić čestitao je Dan državnosti BiH: – Okupili smo se povodom Dana državnosti BiH, naše matične domovine. Ona je naša domovina, koliko god je teško, koliko god je situacija tamo komplicirana, koliko god govorili negativno o stanju u BiH. Gdje god bili moramo je se sjećati i biti na braniku naše domovine BiH – rekao je Hodžić.

Čestitkama se pridružila i Martina Glasnović, predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije. – Čestitke na svemu što radite, a posebno na kvalitetnoj suradnji sa Županijom. Ove večeri su važne jer upravo kroz kulturu, pjesmu, ples i narodnu nošnju čuvate svoj identitet – rekla je Glasnović te čestitala Dan državnosti BiH. Program je vodio Goran Beus Richembergh, predstavnik njemačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, a proslavi su prisustvovali predstavnici raznih bošnjačkih udruga i nacionalnih manjina Zagrebačke županije. Kako nijedno bošnjačko slavlje ne može proći bez sevdalinke, tako su sudionici večeras uživali u pjesmi ženskog pjevačkog zbora Bulbuli pod ravnanjem Ismeta Kurtovića koji ovaj zbor vodi od njegova osnutka već dvadeset osam godina. Bulbuli prekrasno pjevaju, objavili su nekoliko albuma sevdalinki i redovito nastupaju na bošnjačkim kulturnim manifestacijama u Hrvatskoj. Veseloj atmosferi pridonio je i nastup benda Noćna smjena.