SERGEJ RJAZANSKI SVOJE SVEMIRSKE LETOVE OVJEKOVJEČIO FOTOGRAFIJOM

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu danas je otvorena izložba fotografija ruskog astronauta Sergeja Rjazanskog – Nevjerojatna Zemlja. Izložbu su organizirali Rossotrudnichestvo i Veleposlanstvo Ruske Federacije u Hrvatskoj sa suorganizatorima Koordinacijom savjeta ruskih sunarodnjaka i vokalnom dječjom skupinom Malinka iz Međimurja.

Izložbu je otvorio ruski veleposlanik u Hrvatskoj Andrej Nesterenko, a prisutan je bio i autor fotografija Sergej Rjazanski koji je dva puta letio u svemir; 2013. bio je u orbiti kao letački inženjer, a 2017. kao zapovjednik posade svemirske letjelice Sojuz MS-05. Izložio je više od 50 fotografija s tih letova koje prikazuju razne dijelove našeg planeta; otoke, vulkane, pustinje, planine, rijeke, gradove…
– Često bacajući pogled na okolnu kozmičku stvarnost, mi, kozmonauti, ne shvaćamo odmah što nam je točno pred očima. Prvo emocije: oduševljenje neopisivom ljepotom, divljenje i još milijun osjećaja, a tek poslije – svijest, razumijevanje o kakvom se mjestu ili prirodnom fenomenu radi. Volio bih da sve ovo i vi vidite onako kako se pojavljuje ispred prozorskog otvora svemirskog broda i budete što je moguće bliže tim osjećajima koje sam doživio dok sam fotografirao ove prizore za vas. Ne može svatko letjeti u svemir, ali neka ovo bude vaše malo svemirsko putovanje – rekao je Rjazanski, prvi znanstvenik u svijetu koji je bio zapovjednik svemirskog broda. Rjazanski je diplomirao na Biološkom fakultetu Moskovskog državnog sveučilišta M. V. Lomonosov i doktorirao biološke znanosti, a u svemiru je proveo ukupno 306 dana tijekom dva svemirska leta i izveo četiri šetnje svemirom, od kojih je jedna neprekidno trajala rekordnih više od osam sati.
U Rusiji Sergej Rjazanski ima status heroja i održava govore o vodstvu, motivaciji, izgradnji tima i radu u stresnim situacijama.

Program otvorenja izložbe na hrvatskom i ruskom jeziku vodila je Elena Pilićeva Čorko, predsjednica Koordinacije savjeta ruskih sunarodnjaka. Izložba ostaje otvorena do 9. svibnja 2021., a ulaz je slobodan.