SEMINAR ZA VIJEĆA I PREDSTAVNIKE NACIONALNIH MANJINA ODRŽAN I U OSIJEKU

Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske u suradnji sa Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, održao je 10.listopada 2019. godine u Osijeku seminar o ulozi i unapređenju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Seminar je bio namijenjen članovima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Osječko – baranjske županije. Ovom, već 15. seminaru u nizu, nazočio je  potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Vladimir Ham,  ravnatelj vladina Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri , njegova zamjenica Bahrija Sejfić,  predstavnice i predstavnici Ministarstva uprave RH te grada Osijeka i Osječko – baranjske županije.

U svom uvodnom obraćanju zamjenik župana OBŽ Goran Ivanović istaknuo je kako županija izvrsno surađuje s vijećima i predstavnicima koji djeluju u sklopu županije te da uz koordinaciju vijeća i predstavnika, županija operativno surađuje s manjinama i kroz Savjet za nacionalne manjine OBŽ, kojem je sam dožupan predsjednik. Njegove riječi potvrdili su u raspravi  članovi vijeća i predstavnici istaknuvši brojne primjere dobre prakse. No, rasprava  se pokazala  nužnom i zbog brojnih manjih ili većih problema s kojima se demokratski izabrani predstavnici nacionalnih manjina susreću na terenu. Od pitanja pravne osobnosti predstavnika nacionalnih manjina do tehničkih problema poput zaprimanja e-računa, ali i načelnih problema koji muče nacionalne manjine na svim razinama poput pristupa medijskom prostoru u smislu izvještavanja o njihovim aktivnostima i medijske komunikacije s pripadnicima manjina.

Većina pitanja dobila je odgovore kroz raspravu s obzirom da su se organizatori i pozvani gosti, svatko u svom djelokrugu, potrudili ponuditi rješenja koja proizlaze iz zakonskih akata, ali i primjera koji postoje „na terenu“ te je još jednom potvrđena opravdanost ovakve edukacije koja je poslužila kako tek izabranim članovima vijeća tako i «doajenima»  koji su članovi manjinskih vijeća od prvoga mandata – već 16 godina.

izvor:https://savjet.nacionalne-manjine.info/2019/10/14/semirar-za-vijeca-i-predstavnike-nacionalnih-manjina-odrzan-i-u-osijeku/