SEMINAR UČITELJA ALBANSKIH ŠKOLA U DIJASPORI

Savjet albanskih učitelja u Hrvatskoj u suradnji s Ministarstvom dijaspore Republike Kosovo i Vijećem albanske nacionalne manjine Istarske županije u Puli od 29.-30. listopada 2016. godine organizirali su regionalni seminar za učitelje dopunske nastave albanskog jezika i kulture Italije, Hrvatske i Slovenije.

Na svečanom otvorenju seminara 29. listopada učiteljica Florina Lumezi je zaželjela dobrodošlicu učiteljima iz regije, nakon čega je održan umjetnički program na kojem su sudjelovali dječji zbor Osnovne škole “Centar” u Puli, koji je pjevao pjesme na hrvatskom, talijanskom i albanskom jeziku i pjesmu “Zogu i vogel”, Bernardina Mjeda operna pjevačica je oduševila publiku albanskom pjesmom “Margjelo”, a učenici dopunske nastave albanskog jezika su recitirali poeziju.

Skup su pozdravili glavni tajnik Ministarstva dijaspore Republike Kosovo Osman Shahini, Bastri Aliti, počasni konzul Albanije u Republici Hrvatskoj,

ravnateljica OŠ Centar Pula, Anila Ferizaj predstavnica Ministarstva obrazovanja i sporta Republike Albanije, Nuhi Gashi predstavnik Ministarstva obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Kosovo, predsjednik Vijeća albanske manjine Istarske županije Viktor Ramaja, kao i predstavnici albanskih udruga Istre, Italije i Slovenije.

Predavači su bili: Ymer Avdi, Ministarstvo dijaspore, Melita Orešković, učiteljica u Velikoj Gorici, Alma Bejtullahu, učiteljica iz Slovenije, Ragip Thaqi, učitelj iz Italije, Maja Burger, profesorica-mentorica češkog jezika u Zagrebu, stručnjaci pedagogije iz Albanije i Kosova Anila Ferizaj i Nuhi Gashi.

Na glazbenoj večeri učitelji regije su proslavili umirovljenje kolegice, učiteljice Florine Lumezi, a predstavnici albanskih vijeća i zajednice Istre, Viktor Ramaja i Selim Mulliqi dodijelili su joj zahvalnicu u znak priznanja i zahvale za doprinos podučavanju albanskog jezika učenicima u Istri tijekom šest godina. Drugi dan seminara 30. listopada dvije učenice albanskih škola prema programu koju su same pripremile, pod vodstvom profesorice Lumezi, vodile su sudionike na razgledavanje grada Pule, pokazale su sudionicima kulturnu baštinu i povijest grada na albanskom jeziku; amfiteatar, Zlatna vrata, spomenik kulture Forum i Herkulova vrata.