SABORSKI ZASTUPNICI RAZGLEDALI IZLOŽBU O VIŠESTOLJETNOM PRISUSTVU NIJEMACA U ZAGREBU I OKOLICI

Iako je u Zagrebu, u Heimu Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj, još 17. travnja svečano otvorena dokumentarna izložba “Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća” Gorana Beusa Richembergha, predstavnika njemačke nacionalne manjine Zagrebačke županije i saborskog zastupnika, njegove kolege Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine, i Milorad Pupovac, zastupnik srpske nacionalne manjine, razgledale su je tek danas. Prisutan je bio i Ivan Rittig, predstavnik njemačke nacionalne manjine Grada Zagreba, a pridružio im se i Andrija Petrović, voditelj službe za nacionalne manjine Grada Zagreba.

Izložbu su organizirali Goran Beus Richembergh i Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj u suradnji sa Zajednicom Nijemaca u Hrvatskoj, a pokrovitelji su Zagrebačka županija, Grad Zagreb, Veleposlanstvo SR Njemačke u Zagrebu, te gradovi Samobor i Velika Gorica.

Prema popisu stanovništva 2011. na području Zagreba i Zagrebačke županije živi 470 Nijemaca, a u cijeloj Hrvatskoj oko 3000, no prema procjenama oko 50000 hrvatskih građana nosi njemačka prezimena i preci su im bili Nijemci. Nijemci su se počeli doseljavati u Hrvatsku početkom 13. stoljeća, drugi val useljenika stigao je u periodu između 1657.-1705. u vrijeme carice Marije Terezije, a treći 1780.-1790. u vrijeme cara Josipa II. Tijekom 19. stoljeća doseljavaju Nijemci iz Bačke i Banata, a njihov broj je najveći bio između 1. i 2. svjetskog rata kada ih je u Hrvatskoj bilo oko 170 tisuća. Nijemci su tijekom 800 godina prisutnosti ostavili duboki trag u hrvatskoj kulturi, znanosti, umjetnosti, arhitekturi, obrazovanju, gospodarstvu, sportu i religiji. Neki od poznatih hrvatskih Nijemaca bili su skladatelj Ferdo Wiesner Livadić, Vjekoslav Heinzel, arhitekt i gradonačelnik Zagreba, slikar Nikola Reiser, fotograf Ivan Standl…