RUŽAMA I POEZIJOM PROSLAVILI DAN ŽENA

Veliki broj poklonika umjetnosti, umjetnika, pripadnika crnogorske nacionalne manjine i ostalih građana Zagreba prisustvovao je 8. ožujka otvorenju izložbe fotografija „Siluete“ i pjesničkoj večeri Lidije Vukčević u Crnogorskom domu u Zagrebu koje je pvodom Dana žena organiziralo Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb. Predsjednica Društva Milanka Bulatović, najprije je čestitala Dan žena i podsjetila na povijesno značenje tog dana, a izložbu je otvorio akademik Dimitrije Popović koji je tim povodom rekao:

“Za razliku od prijašnjih fotografija Lidije Vukičević u kojima je autorica inventivnim kadriranjem stvarala kompozicije takozvanih svjetovnih sadržaja ponajprije iz svog intimnog prostora, radne sobe ili kuhinje, apostrofirajući tako na likovni način ono što Barthes naziva “mitologijom svakidašnjice” u novom ciklusu fotografija donosi kvalitativno drugačiji stvaralački prosede. U tematskoj cjelini naslovljenoj “Siluete” svjetlost postaje dominantan motiv. Postaje svijet za sebe. Stoga ova općenitost naslova ustvari paradoksalno sugerira bit Lidijinog novog ciklusa. Svjetlost je istovremeno i medij i motiv.”

Prof. dr. sc. Lidija Vukičević je rođena 1954. u Zagrebu, diplomirala je jugoslavistiku i filozofiju te magistrirala i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na postdoktorskom studiju usavršavala se na Universite Stendhal u Grenobleu. Radila je kao srednjoškolska profesorica, mentorica te sveučilišna nastavnica, najdulje u inozemstvu u Milanu i Grenobleu. Objavila dvije znanstvene monografije, više od stotinu stručnih i znanstvenih radova, pet zbirki poezije; Boja šafrana, Il velo, Latinska knjiga, Lepeza i Zagrljaj jezika te deset knjiga proze; Rječnik slučajnosti, Pisma jednog teroriste jednom sadisti, Obične stvari, Moj filozofski rječnik, Fabrika malih utopija, Kiši li neprekidno nad Kotorom? Rječnik nužnosti, Istinite priče, Zapadni zapisi i Poetika tijela. Neke knjige objavila je na talijanskom jeziku. Prevoditeljica je za talijanski i francuski jezik. Grafički oprema svoje knjige autorskim fotografijama, a od 2012.   sudjeluje na skupnim i samostalnim izložbama fotografija u Italiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Nakon otvorenja izložbe, poeziju iz autoričine zbirke Blagi dani čitale su Milanka Bulatović i Maša Savićević. Na ovom umjetničko-slavljeničkom događaju okupili su se najznačajniji predstavnici crnogorske nacionalne manjine Zagreba i Hrvatske; predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Danilo Ivezić, darovao je ruže ženama u publici, Dušan Mišković, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, te Vujadin Prelević, predstavnik crnogorske nacionalne manjine Zagrebačke županije.

Crnogorska nacionalna manjina Grada Zagreba je organizirajući ovaj događaj na Dan žena dala dignitet ovom vrlo značajnom povjesnom datumu u borbi za ženska prava koji je posljednjih desetljeća u Hrvatskoj nepravedno zanemaren.