RUSINI ZAGREBA NACIONALNIM PJESMAMA I PLESOM PROSLAVILI SVOJ DAN

Uz rusinske pjesme i plesove slavili su zagrebački Rusini 22. rujna u dvorani Česke besede Dan Rusina Grada Zagreba. Na proslavi su, osim zagrebačkih Rusina i njihovih prijatelja, sudjelovala i rusinska kulturno-umjetnička društva iz Vukovara, Petrovaca, Mikluševaca, te iz Ruskog Krstura u Vojvodini koji već tradicionalno gostuju na najznačajnijim rusinskim događajima u glavnome hrvatskome gradu.

Svečanost povodom Dana Rusina organizirao je Irinej Mudri, predstavnik rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba, koji je podsjetio na povijest Rusina u Hrvatskoj, te govorio o aktivnostima Rusina u Zagrebu i njihovu doprinosu čuvanju nacionalnog identiteta rusinske nacionalne manjine. Rusini u Zagrebu i Hrvatskoj posebnu pozornost posvećuju mladim naraštajima prenoseći im tradiciju i kulturu. Da su mladi zainteresirani za njegovanje rusinske kulture pokazuje i to što je veliki broj članica i članova KUD-ova koji su nastupili na proslavi većinom mlađe dobi.

Mudri je posebno pozdravio uzvanike koji su došli iz raznih krajeva Hrvatske te iz Vojvodine; člana Savjeta za nacionalne manjine RH Zvonka Kostelnika, voditelja Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba Andriju Petrovića, predsjednika Koordinacije vijeća i predstavnika rusinske nacionalne manjine RH Borisa Bučka, predsjednicu Saveza Rusina RH Dubravku Rašljanin, predsjednika Nacionalnog savjeta Rusina u Vojvodini Slavka Raca, te ostale. Uz zabavu i zakusku druženje Rusina proteklo je u prijateljskom ugođaju.