ROMI ŽELE RADITI

Mnoga pitanja postavili su Romkinje i Romi na tribini Javni radovi – od mjere do karijere održanoj u Knjižnici Jelkovec u Sesvetama na kojoj je o mogućnosti zapošljavanja pripadnika romske nacionalne manjine govorila Marija Halić, predstojnica Regionalnog ureda Zagreb Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Predavanje su slušali pripadnici raznih generacija Roma među kojima je bilo i onih koji su se nekad bavili starim zanatima, a koji sad nemaju posla.

Halić je govorila o mjerama i potporama za zapošljavanje; mjerama pripravništva, mjerama za obrazovanje i mjerama za osposavljavanje na radnom mjestu koje su namijenjene isključivo romskoj populaciji. Prošle godine su se 489 Roma obratila HZZ-u u Zagrebu zbog potpora za zapošljavanje, a 91 osoba se zaposlila.

Ovu je tribinu organiziralo Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba, a pokazala se izvrsnim načinom informiranja Roma o mogućnostima zapošljavanja. Tribinu je vodila Pašana Šečić, a Vijeće je predstavljao Neđatin Kamberovski, zamjenik predsjednika.