ROMI SLAVILI U SREDIŠTU ZAGREBA

Povodom Svjetskog dana Roma, Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba organiziralo je proslavu u središtu hrvatskog glavnog grada. Na Trgu Josipa bana Jelačića postavljen je štand koji je izazvao veliko zanimanje građana Zagreba. Mnogi nisu bili upućeni da postoji Svjetski dan Roma, ali mladi Romkinje i Romi strpljivo su odgovarali na pitanja vezana za taj značajni datum. Svjetski dan Roma 8. travnja obilježavaju Romi cijelog svijeta. Taj datum je važan jer su Romi, koji nemaju matičnu domovinu i koji su iz svoje prapostojbine Indije, koja ih ne priznaje, krenuli na put po svijetu prije tisuću godina tražeći svoje mjesto pod suncem, tad priznati kao narod. Na 1. kongresu Roma u Londonu 8. travnja 1971. Romi su proglašeni narodom, prihvaćen je naziv Rom za romsku naciju i službeni romski jezik – romani chiba. Romi su također dobili zastavu i himnu «Đelem, đelem», što u prijevodu znači «Idem, idem» koja simbolizira kretanje kao i kotač na zastavi. Prema popisu stanovništva iz 2011. u Hrvatskoj živi 17 tisuća Roma većinom na području Međimurja i Zagreba i kao nacionalna manjina imaju prava zajamčena Ustavom.

No, Romi još uvijek traže bolju budućnost; polako se integriraju u društvo, ali malo ih se školuje i zapošljava. Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba iznimno se trudi potaknuti mlade na školovanje, a u tome pomaže i Grad Zagreb stipendirajući romske učenike po mnogo lakšim uvjetima nego ostale učenike. Posebna pozornost daje se i edukaciji žena i njihovu poticanju na društvenu aktivnost.

Na proslavi Svjetskog dana Roma na Trgu Josipa bana Jelačića bio je Neđatin Kamberovski, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, koji je u prvi plan istaknuo mlade pripadnike romske populacije koji su građanima dijelili kape i majice s romskim logom te ruže. Zagrepčani su čestitali Romima njihov Dan i poželjeli što bržu integraciju u društvo te riješenje njihovih egzistencijalnih problema. Proslavi je prisustvovala i Mirela Beko, predstavnica romske nacionalne manjine Zagrebačke županije, a u ime Grada Zagreba prisustvovao je Andrija Petrović, voditelj službe za nacionalne manjine.