ROMI PROSLAVILI SVOJU NOVU GODINU

Vasilica, romski blagdan, proslavljen je 18. siječnja 2017. u restoranu Zlatna medalja u Zagrebu. Na proslavi koju je organiziralo Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba okupili su se brojni Romi, a bio je i njihov najdraži gost gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, te Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacinalne manjine Grada Zagreba.

Nakon što je predsjednik Vijeća RNMGZ Muhamed Zahirović pozdravio nazočne, obratio im se i gradonačelnik Bandić ističući da, kao i Romi, voli ljude, pjesmu i ples. A Zuhdija Ahmetović, predsjednik Odbora za ljudska prava pri Vijeću RNMGZ, je objasnio da je Vasilica zapravo romska Nova godina koja se tradicionalno slavi 14. siječnja. Radi se o legendi koja se prenosi kroz generacije i govori o bijegu Roma iz pradomovine Indije od «ljudi strave». Bježeći su stigli do «velike vode», ali mnogi nisu znali plivati pa im je Bog poslao guske kao spas koje su ih prevele preko vode. Prema tradiciji, Romi od 12. do 14. siječnja izražavaju zahvalnost Bogu i guski tako da kolju guske i od njihova srca i jetre pripremaju jelo jer vjeruju da donosi sreću. U te dane nitko tko nije član obitelji ne može ući u romsku kuću. Tek zorom 14. siječnja romske obitelji otvaraju vrata osobi koju nazivaju polaznikom, a koju već poznaju i vjeruju da će donijeti mir i sreću. Polaznik simbolično donosi novac i pšenicu koje baca u zraku ulazeći u kuću i govori: «Neka vam je sretna Vasilica. Neka vam Bog da sreće, zdravlja te blagoslov. Ove godine malo, a dogodine više».
Polaznika obilno časte hranom i pićem te mu kao specijalitet služe pašu, mesni žele, pripravljen od glave, vrata, krila, noge guske i češnjaka. Skuhana paša se tijekom hlađenja iz tekućeg stanja pretvara u kruto, a ta promjena simbolizira spašavanje Roma od utapanja u «velikoj vodi” i izlazak na kopno. Nakon polaznikova posjeta, stižu rođaci i prijatelji kako bi svi zajedno proslavili ovaj tradicionalni blagdan. Tijekom slavlja Vasilice, Romi se organiziraju u grupe koje posjećuju svaku kuću i kušaju pašu.

U službenom dijelu programa sudjelovala je i pjesnikinja Slavica Božičević, predstavnica udruge Kultura snova, koja je čitala pjesme hrvatskih pjesnika o Romima, te darovala gradonačelniku Bandiću knjigu pjesama o Romima. Spontana proslava je nastavljena večerom i zabavom uz glazbu romskog sastava. Na proslavi su, osim Roma grada Zagreba, bili i Romi Zagrebačke županije te njihova predstavnica Mirela Beko, kao i predstavnici drugih romskih udruga poput Ane Dalipovski, vijećnice Vijeća RNMGZ, i predsjednice Centra za provedbu integracije Roma u RH i EU, te Ines Fazlievski, vijećnice Vijeća RNMGZ, i predsjednika udruge Romski san Ramana Rakija Fazilievski, kao i brojnih drugih Roma.