ROMI PROSLAVILI ĐURĐEVDAN

Romski blagdan Đurđevdan/Erdelez, Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba proslavilo je glazbenim programom održanim sinoć u KNAP-u u Zagrebu. Nastupili su Jacques Houdek, Paola Puđak, Renato Zahirović, plesna skupina Shireen, pjevačka skupina Ezerki, Gypsi band (Senad Ahmetović, Lucijano Šečič i Denis Ahmetović, te trubači iz Vranja.

Đurđevdan iliti na romskom jeziku Ederlezi, najveći je romski blagdan koji Romi proslavljaju u svibnju, a proslava traje nekoliko dana. Romi slave Đurđevdan kroz obiteljska okupljanja, a taj blagdan im je višeslojno simboličan; označava dolazak proljeća, radost života i stalno kretanje… Na Đurđevdan se Romi svečano odjevaju i ukrašavaju, pripremaju posebna jela, kite kuću cvijećem kao glasnikom proljeća, ljepote i životne radosti, umivaju se ili kupaju u vodi u koju dodaju cvjeće, te polijevaju zidove kuće vodom u kojoj je stajalo cvijeće. Svi Romi, koji su tijekom nomadskog života prihvatili različite religije, bez obzira na vjersku pripadnost, na isti način proslavljaju Đurđevdan. Nomadi, koji su mukotrpni životni put počeli prije više od tisućljeća napuštajući matičnu domovinu Indiju, još njeguju dio običaja iz pradomovine; kupanje u rijeci prije izlaska sunca, bacanje vijenaca cvijeća u vodu ili izlijevanje mlijeka. Romima je Đurđevdan više od tradicionalnog blagdana, kalendarski najavljuje kraj zime što je u prošlosti čergama bio znak za pokret.

Program su vodili Ramiz Ajdin i Talita Jašarevski, a koncertu su prisustvovali Raman Raki Fazlievski, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Milaim Fetai, veleposlanik Sjeverne Makedonije u Hrvatskoj, Martina Glasnović, predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije, Salih Huremović, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije, predstavnici romskih udruga i ostali pripadnici romske manjine. Proslavu Đurđevdana organizirali su Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba, i Mirela Beko, predstavnica romske nacionalne manjine Zagrebačke županije.