ROMI PLESOM PROSLAVILI SVOJ DAN

Središnji gradski trg u Zagrebu danas je odzvanjao taktovima romske puhačke glazbe. Prolaznici su znatiželjno zastajkivali gledajući što se događa i zbog čega se masa ljudi okupila oko štanda na kojem su Romi dijelili bilten romske nacionalne manjine Zagrebačke županije, majice, kape i ostali promidžbeni materijal. Okupljanjem na Trgu bana Josipa Jelačića, proslavili su Svjetski dan Roma, koji već tradicionalno obilježavaju 8. travnja u Zagrebu, kao što ga obilježavaju Romi u cijelom svijetu.

Ovaj događaj je organiziralo Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba, kojemu su se pridružili i Romi Zagrebačke županije. Kao i svake godine dosad, promatrači su najviše uživali u romskoj glazbi i plesu. Neki su čak i zaplesali s prelijepim mladim Romkinjama, članicama plesne skupine «Romski san».

Iako nemaju svoju matičnu državu, odnosno Indija ih ne prizna, Romi imaju svoj dan, zastavu i himnu koje su dobili na najvažniji datum u svojoj povijesti – 8. travnja 1971.. Tog dana je na 1. kongresu Roma u Londonu proglašen i službeni romski jezik, romani chiba, te prihvaćen službeni naziv Rom za romsku naciju.

No, Romi su još uvijek na margini društvenih zbivanja, malo ih se školuje i zapošljava, a u posebno lošoj situaciji je ženska romska populacija. Kao nacionalna manjina Romi u Hrvatskoj, gdje ih prema popisu stanovništva iz 2011., živi 17 tisuća većinom na području Međimurja i Zagreba, imaju prava zajamčena Ustavom, ali njihova je integracija u društvo usporena. Stoga državne i lokalne institucije ulažu veliki napor i sredstva u poboljšanje egzistencijalne i društvene pozicije Roma.

Na proslavi Svjetskog dana Roma isticali su se Muhamed Zahirović, predsjednik vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Neđatin Kamberovski, zamjenik predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Mirela Beko, predstavnica romske nacionalne manjine Zagrebačke županije, Ines Fazlievski, članica Vijeća, Rahman Raki Fazlievski, predsjednik udruge «Romski san», romska aktivistica Nura Ismailovski i drugi. U ime Grada Zagreba proslavi je nazočila Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine Grada Zagreba.