ROME TREBA INTEGRIRATI U DRUŠTVO KROZ OBRAZOVANJE i ZAPOŠLJAVANJE

U Hotelu I u Zagrebu danas je održana Međunarodna konferencija kojoj je tema bila položaj Roma u regiji na kojoj su sudjelovali i predstavnici Roma iz Makedonije i BiH. Konferencija je izazvala zanimanje zagrebačkih Roma koji su prisustvovali u velikom broju. U publici su se posebno se isticali pripadnici mlađih generacija Roma, te njihovi službeni predstavnici.

Ovu je konferenciju organiziralo Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s gradskim strukturama. U ime gradonačelnika Zagreba Milana Bandića konferenciju je otvorila njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević, koja je izjavila da Grad Zagreb kroz razne programe skrbi za Rome i ima dobru suradnju s njihovim predstavnicima. Rome iz Makedonije predstavljao je Nedžat Mustafe, a iz BiH Mehmet Mujić. Sudionici su istaknuli da Romi svuda imaju iste probleme, socijalno su ugorženi, slabo obrazovani, nezaposleni i stambeno nesređeni te se kao takvi teško integriraju u društvo. Mujić je izjavio da je ‘lakše razbiti atom nego predrasude prema Romima’, te pozvao medije da se više angažiraju na senzibiliziranju javnosti o egzistencijalnim problemima Roma. Također je istaknuo da Europska unija ima na raspolaganju velika sredstva za poboljšanje kvalitete života Roma, ali da se ta sredstva ne koriste. Mustafe je posebno istaknuo da treba poraditi na etničkom identitetu Roma. Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba predstavljao je Neđatin Kamberovski, zamjenik predsjednika, koji je izjavio da Rome treba integrirati u društvo kroz obrazovanje, zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje. Kamberovski je istaknuo veliku pomoć koju Grad pruža zagrebačkim Romima te vrlo dobru suradnju s gradskim strukturama.

Na konferenciji su sudjelovali Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine Grada Zagreba, Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, Andrija Petrović, voditelj Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba, koji je istaknuo pripremu Akcijskog plana s 11 ciljeva i 40 mjera u realizaciju kojeg je uključeno sedam gradskih ureda i Vijeće RNMGZ. Jedna od akcija je zapošljavanje 30-40 Romkinja kao njegovateljica starijim Romima, dok je druga zapošljavanje Roma do 44 godine života, a realizacija plana kreće od veljače 2018..

Marija Halić, v.d. predstojnica Regionalnog ureda Zagreb Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, je istaknula da ta institucija ne vodi evidenciju po nacionalnosti, ali da se prošle godine prijavilo 4150 Roma, i još 440 Roma koji su tražili posao a nisu htjeli povlastice po nacionalnoj osnovi. No, činjenica da čak 87 posto Roma nema završenu niti osnovnu školu otežava zapošljavanje.

Grad Zagreb integrira Rome već od najranijeg djetinjstva u dječje vrtiće i stipendijama podupire njihovo obrazovanje. Katarina Milković, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, je navela da taj ured stipendira 50 Roma učenika srednje škole, a ponudio je i deset stipendija Romima studentima, ali ih se javilo samo pet.

Jasminka Butorac, voditeljica Odjela za stanove i stambeno zbirnjavanje Grada Zagreba, govorila je o stambenom zbrinjavanju Roma, a Snježana Puškadija, voditeljica Odjela socijalne skrbi Grada Zagreba, govorila je o suradnji s Vijećem RNMGZ, te osiguravanju sredstava preko romskih udruga za pomoć najugorženijima.

Konferenciju je pratila i Ana Dalipovski, predsjednica Centra za integraciju Roma u RH i EU, te Mirela Beko, predstavnica romske nacionalne manjine Zagrebačke županije.Vijeće RNMGZ je dodijelio zahvalnice svojim suradnicima, a na kraju je pjesnikinja Ljiljana Lipovac pročitala nagrađenu pjesmu o Romima na romskom i hrvatskom jeziku. Konferenciju je vodila Darija Goreta, tajnica Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba.