KAKO REGULIRATI STATUSNA PRAVA

Reguliranje statusnih prava u RH; državljanstvo, privremeni boravak, bila je tema javne tribine održane 22. travnja 2016. u Mjesnom domu u Kozari Boku u Zagrebu. O tome su govorile Natalija Kovačević, predstavnica MUP-a iz PU Zagrebačke, i Sandra Kralj, matičarka.

U tom dijelu Zagreba žive brojni pripadnici romske nacionalne manjine, a mnogi od njih nemaju uređen status, niti su prijavljivali novorođenu djecu zbog čega dolazi do problema u dobivanju boravka i državljanstva.

Tribinu je organizirao Informativno pravni centar iz Slavonskog Broda koji vodi projekt “Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj” koji financira Europska unija. Partneri u organizaciji tribine su Hrvatski institut za lokalnu samoupravu iz Osijeka, Brodsko-posavska županija i Mreža romskih udruga HR, a suogranizator Vijeće romske manjine Grada Zagreba. Bili su nazočni članovi Vijeća romske nacionalne manjine i predstavnici nekih romskih udruga, te Romi koji imaju problema sa statusom, a koje je zanimalo što trebaju učiniti da taj problem riješe.