REDATELJ ANGEL MILADINOV STVARAO JE TELEVIZIJU ZAGREB

Televizijski redatelj, scenarist i urednik Angel Miladinov došao je na Televiziju Zagreb 1957., samo godinu dana nakon njena osnutka te je bio među onima koji su stvarali tu javnu instituciju. Karijeru je započeo kao asistent, a već 1959. postao je redatelj služeći se iskustvom stečenim  volontiranjem u filmskim projektima Jadran filma. Režirao je zabavno-glazbene, dokumentarne, dramske i ostale emisije kao i izravne televizijske prijenose. Njegov trag zauvijek će ostati u povijesti HTV-a, a koliki je njegov doprinos govori i to što danas jedan od studija Hrvatske televizije nosi njegovo ime.

Miladinov je podrijetlom Makedonac, rođen je 27. svibnja 1928. u Kumanovu. Njegov otac Sifrid Miladinov bio je fotograf po zanimanju, a zanat je izučio kod svojeg ujaka Miltona Manakija, pionira filma u jugoistočnoj Europi. Početkom prošlog stoljeća to je bilo neobično zanimanje, Sifrid Miladinov otvorio je fotografsku radnju i kino u Kumanovu. Imao je kameru i prije Drugog svjetskog rata snimio je kratki film u boji Svadba u Galičniku, koji je pohranjen u arhivu Makedonske filmoteke. Odrastajući u svijetu fotografije i kamere, Angel je stjecao iskustvo koje mu je dobro došlo kada se zaposlio na Televiziji Zagreb. Bio je dvadesetogodišnjak kada se njegova obitelj iz Makedonije doselila u Zagreb, gdje je upisao studij povijesti umjetnosti.

Njegov otac Sifrid zaposlio se u Fotokemici, ali nije dugo ostao na tom poslu. Nakon nekoliko godina otvorio je vlastitu fotografsku radnju u Mesničkoj. Angel Miladinov upoznao je 1955. godine hrvatsku glumicu i pjevačicu Sandu Langerholz, a vjenčali su se 1959. godine i postali roditelji dvojice sinova. Sanda je pod Angelovim mentorstvo postala i vrlo uspješna televizijska voditeljica.

Miladinov je do 1969. uređivao Dokumentarni program, od 1973. Drugi program, a od 1980. sve do smrti Dokumentarno-feljtonski program TV Zagreb. Govorio je: “Televizija je umjetnička disciplina napravljena čekićem.”

Posebnu pozornost posvetio je estetici i etici priloga koje je uređivao i uvijek im je iznova davao novu dimenziju. Ostvario je stotinjak izravnih prijenosa kontakt-emisija, zabavnih, glazbenih, dokumentarnih, putopisnih emisija te vrlo zapažene serije. Neka od njegovih djela su: Ekran na ekranu, Četvrtkom otvoreno, Studio 13, Improvizacije, Feljton, Obično gledano, Slika do slike, Film, teatar i…, Mali noćni razgovori, Život je masovna pojava, Politički dijalozi i Kultura srca. Svojom izvrsnošću Miladinov je davao dodanu vrijednost televiziji kao živoj slici inzistirajući na neposrednim i  nemontiranim prilozima uživo te autorskom pristupu emisijama, u kojem je kombinirao uloge scenarista, redatelja i urednika u jednu cjelinu kako bi gledateljima ponudio maksimum. Napredujući u karijeri sudjelovao je u stvaranju kompletnog televizijskog programa, ali je posebnu pozornost pridavao prijenosima uživo i kontakt emisijama. Iako prezaposlen, uvijek je nalazio vremena za mentoriranje mladih autora kojima je nesebično prenosio svoje znanje te pridonio razvoju karijere brojnih imena koja su obilježila hrvatsku televiziju.

Angel Miladinov umro je 4. siječnja 1984. godine u Zagreb u 56. godini života. Bio je to nesretan slučaj. Na njega je, dok je čekao da se na križanju Zvonimirove (ondašnje Ulice Socijalističke revolucije) i Šubićeve upali zeleno svjetlo za pješake, pala željezna kuka dizalice koja je bila loše učvršćena na kamionu koji ju je prevozio. Udarac je bio toliko snažan da je Miladinov na mjestu umro i to nedaleko od stana u kojemu je s obitelji živio. U trenutku smrti obnašao je dužnost glavnog urednika Dokumentarno-feljtonskoga programa TV Zagreb. Odajući mu počast HTV je 2005. dao studiju u Bloku 30 ime Angel Miladinov.

O njemu je 2016. snimljen i biografski dokumentarni film Tko je taj Angel Miladinov? u kojem je predstavljen kao jedan od najznačajnijih djelatnika Hrvatske televizije.

Tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.