RAZGOVOR U SUMRAK

Spomen večer – Černá hodinka Jana Buriana održana je 20. rujna u Češkom narodnom domu u Zagrebu u znak sjećanja na Jana Buriana. Organizator događaja je Češka beseda Zagreb čiji je član bio Burian. Svake godine povodom godišnjice smrti, Burian je umro 2003., održava se spomen večer Černa hodinka Jana Buriana, u prijevodu razgovor u sumrak. Radi se o Čehu rođenom 1925. u Daruvaru koji je živio u Zagrebu, a po zanimanju je bio veterinar. Kao član Češke besede Zagreb bio je novinar i urednik lista Spolkovych, te dugogodišnji knjižničar i arhivar. U tekstovima je promicao kulturu, tradiciju, običaje i jezik Čeha u Zagrebu i Hrvatskoj.

U spomen na oca Janov sin, Libor Burian dodjeljuje novčanu nagradu Cena Jana istaknutim članovima Besede, a ujedno je darovao i privatnu biblioteku Češkoj besedi Zagreb.

Ove godine priznanje za dugogodišnji rad i djelovanje u Českoj besedi Zagreb dodijeljeno je Miluški Krivohlavek, pjesnikinji koja njeguje češki jezik i kulturu češke manjine u Zgrebu.

Na spomen večeri bila je obitelj Jana Buriana, te Alenka Štokić, predsjednica Češke besede Zagreb, Juraj Bahnik, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, kao i brojni pripadnici češke zajednice.