RASKOŠ ZLATOVEZA

Zlatovez i etno nakit koji su izradili polaznici tečaja Narodnog sveučilišta „Sesvete“ izloženi su 25. svibnja 2017. u Crnogorskom domu u Zagrebu. Otvorenju izložbe prisustvovali su pripadnici crnogorske nacionalne manjine među kojima su se isticali Dušan Mišković, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Milanka Bulatović, zamjenica predsjednika Vijeća, Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, legendarna sportašica i komentatorica Milka Babović te članovi Međunarodnog mješovitog odbora za provođenje Sporazuma o zaštiti prava crnogorske manjine u Hrvatskoj i Hrvatske u Crnoj Gori, te ostali članovi zajednice.

Zlatovezom je u prošlosti ukrašavana izuzetno svečana odjeća odijevana samo za posebne crkvene svečanosti. Takva odjeća, koja se ne smije prati, odijevana je samo ako je vrijeme bilo sunčano, kako bi se što dulje očuvala i trajala generacijama.

Izložbu je organiziralo Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb u suradnji s Narodnim sveučilištem „Sesvete“.