QUO VADIS, AIDA

Prikazivanjem filma “Quo vadis, Aida” bosansko-hercegovačke redateljice Jasmile Žbanić u zagrebačkom kinu Tuškanac večeras je otvorena manifestacija 13. dani bosanskohercegovačke kulture. Održavaju se povodom Dana državnosti BiH u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s udrugom Kreativna de Kultura.

– Jedan od naših primarnih ciljeva je njegovanje bošnjačkog identiteta na čemu ustrajemo već više od desetljeća. Bez obzira tko je predsjednik Vijeća i tko su članovi, ono što je kontinuitet i što će biti kontinuitet su ovi projekti koji ostaju iza nas. Moram naglasiti da imamo blagodat živjeti u državi gdje možemo kroz institucije i kroz programe koje radimo obilježavati za nas važne datume kao što je Dan državnosti BiH. Hvala svim ljudima i organizacijama koji su pomogli da se ti projekti realiziraju u punom kapacitetu s obzirom na vrijeme i okolnosti u kojima živimo i djelujemo, ne samo zbog pandemije koronavirsua, nego i zato što s programom idemo i u Pulu, Sisak, Veliku Goricu pa se ponovo vraćamo u Zagreb…Posebno se zahvaljujem udruzi Kreativna de Kultura bez koje 80 posto ovoga programa ne bi bilo moguće realizirati – rekao je Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, te čestitao Bošnjacima Dan državnosti BiH.

Nakon što je otvorio manifestaciju prikazan je film “Quo vadis, Aida”, ratna priča, ono u čemu se redateljica Žbanić najbolje snalazi. Glavnu ulogu igra Aida, prevoditeljica koja radi za UN koja pokušava spasiti svoju obitelj 11. srpnja 1995. kad Vojska Republike Srpske zauzima Srebrenicu i etnički čisti to područje čineći genocid.

Svečanom otvorenju manifestacije nazočili su izaslanica predsjednika RH, izaslanik i savjetnik člana Predsjedništva BIH Šefika Džaferovića, predstavnici veleposlanstava, muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj, predstavnici raznih državnih institucija, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije Salih Huremović, te predstavnici ostalih bošnjačkih organizacija u Zagrebu.