PUT DO ZVIJEZDA VODI KROZ ŠPILJE

Otvorenje izložbe fotografija Per specus ad astra – kroz špilje do zvijezda u Crnogorskom domu u Zagrebu privuklo je veliki broj posjetitelja među kojima je, uz pripadnike crnogorske nacionalne manjine, bilo najviše speleologa. Tom prigodom premijerno je prikazan dokumentarni film Zaustavljeno vrijeme – etno selo i pećinski park Trnovo. Smiljen je 2018., čiji je autor Tihomir Kovačević Tihi. Izložba je otvorena povodom 15. godišnjice uspješnog rada udruge Dinaridi, Društva za istraživanja i snimanja krških fenomena iz Zagreba, a organiziralo ju je Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb.

Dinaridi su tijekom 15 godina istražili mnoge speleološke objekte, sudjelovali na velikom broju ekoloških akcija, održali znanstveno-popularna predavanja, te uredili tri špilje za turističku namjenu. Ovo društvo je također osnovalo prvu speleo-art galeriju “ALTI” u kojoj su izložene slike i djela poznatih umjetnika, otvorilo Prvi speleološki dom u Novoj Kršlji te organiziralo 16 uspješnih speleološko-ronilačkih ekspedicija.

U filmu se prikazani dijelovi stare Crne Gore, Crmnica i selo Trnovo. Dvije međunarodne speleo-ronilačke ekspedicije Trnovo 2014. i 2015. ukazale su na vrijedni biser povijesno-prirodne baštine tog dijela Crne Gore. Selo u kojem vrijeme kao da je stalo, stare tradicionalne crnogorske kuće i špilje sastavni su dio tog ambijenta. Osim izuzetne ljepote kamenih ukrasa, špilje imaju vodu koja je za velikih suša bila spas stanovnicima sela. Malo se što do danas promijenilo, no stalno iseljavanje ovo selo dovelo je na rub postojanja.

Izložbu je otvorila Milanka Bulatović predsjednica Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, a nazočili su joj Dušan Mišković, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, i Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske te Andrija Petrović, voditelj Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba.