PUBLIKA PLAKALA NA PREDSTAVI O SILOVANIM ALBANSKIM ŽENAMA

Vrhunskom kazališnom predstavom “Cope cope” (Komadić, komadić) u režiji kosovske redateljice Zane Hoxha Krasniqi u kojoj glume; Melihate Qena, Skender Latifi, Daniela Markaj, Anisa Ismaili, Blerina Rexhaj Dershaj, Qendresa Kajtazi, Agnesa Xheladini, Diellza Kelmendi i Donike Ahmeti, izvedenoj 25. studenoga  u Zagrebačkm kazalištu lutaka u Zagrebu završeni su Dani albanske kulture održani povodom Dana neovisnosti Albanije i Dana utemeljenja Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj.

Radi se o drami koja govori o seksualnom nasilju nad ženama, koja u prvom dijelu prikazuje ljepotu ljubavi i majčinstva, a u drugom silovanje, neželjenu trudnoću, pobačaj i psihički slomljenu ženu. Drama “Cope cope” albanski je projekt, kampanja protiv silovanja žena, u kojoj svaka od glumica iznosi priču neke žene, a među njima na pozornici je i jedna žena koja ne glumi nego govori svoju priču.

Nakon predstave Esad Collaku, predsjednik Unije Albanaca u RH, je obraćajući se publici izjavio da podržava ovaj projekt. Gledateljima se obratila i saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj koja je dala podršku ovome projektu. Lekaj Prljaskaj je jedna od inicijatorica i organizatorica međunarodne konferencije Žena osnažuje ženu, održane prošle godine u Zagrebu, na kojoj je sudjelovala i jedna Albanka s Kosova koja je silovana u ratu i tom je prigodom o tome prvi put progovorila.

– Radi se o hrabrim ženama koje su u zatvorenom društvu našle snagu govoriti o proživljenoj osobnoj tragediji – kazala je Lekaj Prljaskaj. Poslije je na novinarski upit odgovorila kako je silovanje stravičan zločin i problem koji razara obitelj, te tu izjavu potkrijepila primjerom o događaju u Rijeci, u kojem majka silovanoj kćeri koja ima samo devet godina govori da bi bilo bolje da su je ubili nego što su je silovali.

Vrlo veliki utisak predstava je ostavila na publiku koja je došla radosna u kazalište, a mnogi su poslije izašli uplakani. Među gledateljima bio je i veleposlanik Kosova Gezim Kasapolli sa suprugom. Organizatori ove kazališne predstave, kao i cijelog jednotjednog programa Dana albanske kulture bili su Unija Albanaca u RH, Zajednica AGZZŽ Zagreb, AKDH “Shkendija” Zagreb, i Središnja albanska knjižnica.