PROSLAVLJEN DAN NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA

U Paviljonu Zrinjevac 12. lipnja 2016. održana je proslava Dana nacionalnih manjina Grada Zagreba na kojoj je sudjelovalo 18 nacionalnih manjina s područja Zagreba.

Na 18 štandova su nacionalne manjine predstavile svoju tradiciju i kulturu: gastronomiju, rukotvorine i tiskovine. I dok su Zagrepčani, koji su u velikom broju došli na Zrinjevac i pratili program koji se odvijao od 10 do 15 sati, kušali specijalitete kuhinje nacionalnih manjina, na pozornici se održavao bogat kulturno-umjetnički program; pjesma, ples i revija narodnih nošnji.

Nazočne je pozdravio Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba. Potom se publici obratio Alesandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH, koji je rekao da čestita punog srca Dan nacionalnih manjina i da je Grad Zagreb primjer dobre prakse zastupljenosti i jednakosti nacionalnih manjina i provođenja ustavnog zakona, te zahvalio gradonačelniku na politički apsolutnoj istini. Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, je istaknuo da smo svi isti i da je važan dijalog, tolerancija i zajednički suživot, te nakon govora posjetio svaki štand i porazgovarao s pripadnicima nacionalnih manjina.

Program se odvijao u nekoliko faza; počeo je revijom narodnih nošnji, potom je nastavljen pjesmom i plesom, pa opet revijom nošnji koje su raskoši, bojom i ukrasima oduševile publiku.

Prvi su nošnju pokazali Crnogorci, potom Bošnjaci, Mađari, Albanci i Slovaci, a potom je uslijedio glazbeni program.

Ponovno su prvi nastupili Crnogorci, odnosno zbor «Montenegro» koji je pod vodstvom Edina Džaferagića izveo nekoliko tradicionalnih plesova i pjesama. Bošnjake su predstavili folklorna skupina i zbor «Bosna» , a izveli su pjesme i plesove iz okolice Sarajeva. Mađarsko kulturno umjetničko društvo «Ady Endre», odnosno zbor tog društva, izveo je nekoliko mađarskih pjesama pod ravnanjem Petra Jakobčića. Albansko kulturno društvo «Shkendija», pod vodstvom Ngadgima Istrefi, izvelo je tri pjeseme, a nastupili su i albanski plesači. I najmanji pripadnici nacionalnih manjina slavili su svoj Dan; talijansku manjinu Grada Zagreba predstavio je Dječji zbor OŠ Ljubljanica, s voditeljicom Anđelom Mandić, a djeca su otpjevala četiri talijanske pjesme. Slovake je predstavio Branko Kanisek iz Matice slovačke iz Josipovca Punitovačkog koji je otpjevao pjesmu «Ore Janik ore» uz pratnju instrumenta fujare, koji se nalazi na UNESCO-vom nematerijalnom popisu svjetske baštine.

Nakon pjesme i plesa nastavljena je revija tradicionalnih nošnji i na pozornici su se predstavili Česi, Bugari, Rusi, Makedonci, Romi i Slovenci.

Potom je program nastavljen glazbom i nastupom Mješovitog zbora «Bohemia» koji djeluje u sastavu Češke besede Zagreb. Pod ravnanjem Marte Bregovec izveli su nekoliko čeških pjesama. A bugarska folklorna skupina «Mizija», pod vodstvom Rusija Josifova, je izvela splet bugarskih kola. Rusku nacionalnu manjinu je predstavila ženska vokalna skupina «Rjabinuška» pod ravnanjem Olene Hrjazeve Ciglenjak, prof. glazbe. Vokalna skupina «Momi biserni» koja djeluje u sastavu MKD «Ohridski biser» iz Zagreba izvela je nekoliko makedonskih etno pjesama pod ravnanjem Safiudina Alimovskog. Romska plesna skupina «Romski san», pod vodstvom Đulezera Bajrića, izvela je Gipsy battle, dok je folklorna skupina pod vodstvom Rizijane Ljutvi izvela ples Pembe Pembe. Mješoviti zbor Slovenskog doma, pod ravnanjem Ivice Ivanovića, prof., izveo je splet slovenskih pjesama.

Poslije glazbe i plesa ponovno je uslijedila revija narodnih nošnji Rusina, Poljaka i Ukrajinaca nakon koje je rusinski KUD «Joakim Hardi» iz Petrovca izveo ruske narodne plesove pod vodstvom Zvonka Kostelnika, a orkestrom je ravnao Zvonko Edelinski. Publika je oduševljeno pljeskom pozdravljala izvođače, a program je nastavila poljska vokalna skupina «Wisla» pod ravnanjem Ambrozije Puškarić otpjevavši tri pjesme. Poljsku nacionalnu manjinu predstavila je poljska kulturna udruga Kopernik. Ukrajinsku manjinu predstavilo je Kulturno-prosvjetno društvo «Andrij Pelih» iz Šumeča čija je folklorna skupina, pod vodstvom Mislava Kave, otplesala «Ukrajinski pozdravni ples» i «Hopak». Iva Cosic je predstavila austrijsku nacionalnu manjinu i na harmonici izvela «La Campanela», skladbu Rudolfa Wurthnera. Program je završen nastupom Mješovitog zbora njemačke nacionalne manjine, koji je pod ravnanjem Melinde Emih Ovčarić, otpjevao nekoliko njemačkih pjesama.

Program je vodila Karmela Vukov Colić, a ova manifestacija je održana već peti puta i svake godine je sve sadržajnija i okuplja sve više publike.

Manifestaciju je organizirala Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.