PROSLAVLJEN 25. DAN ZAJEDNICE MAKEDONACA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Jubilarni 25. dan Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj obilježen je 30. listopada 2016. koncertom u KD Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu. Makedonske narodne pjesme i plesove izveli su makedonska kulturna društva ZMRH: MKD „Biljana“ – Zadar, MKD „Ilinden“ – Rijeka, MKD „Braća Miladinovci“ – Osijek, MKD „Ohridski biser“ – Zagreb, MKD „Sv. Kiril i Metodij“ – Pula i MKD „Makedonija“ – Split. Posebni gosti bili su Kostadinka Velkovska, glumica i pjevačica, te vokalna etno skupina Ezerki.

Među uzvanicima je bila Daniela Karagjozoska, veleposlanica Republike Makedonije u Hrvatskoj, koja je tijekom mandata, koji je upravo istekao, bila na svim važnim događajima pripadnika makedonske nacionalne manjine u Hrvatskoj. U publici je bio i Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, brojni zagrebački Makedonci, kao i ostali ljubitelji makedonske etno glazbe.

Program je vodila Marija Georgieva-Petrić, a pokrovitelji ove jubilarne kulturne manifestacije su bili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić.

Zajednica Makedonaca u Hrvatskoj djeluje već 25 godina kao nepolitička i neprofitna udruga s ciljem upoznavanja, očuvanja, promicanja, razvoja i zaustavljanja nestajanja zavičajnog, tradicijskog, jezičnog, civilizacijskog, književnog, literaturnog, kulturnog i duhovnog identiteta makedonske nacionalne manjine u Hrvatskoj, njegovanjem i razvijanjem jezika, književnosti, povijesti, znanosti, glazbe, umjetnosti, folklora te njegovanjem i razvijanjem hrvatsko-makedonskih kulturnih, duhovnih i drugih veza i odnosa. Za svoj rad ZMRH je dobila nekoliko priznanja, među kojima je i priznanje „Povelja Republike Makedonije“ od predsjednika Republike Makedonije dr. Gjorge Ivanova, za osobite zasluge i dostignuća u svojoj djelatnosti, te doprinos unapređenja prijateljskih odnosa i suradnje između Makedonije i Hrvatske.