PROSLAVA VASKRSA-USKRSA U CRNOGORSKOM DOMU U ZAGREBU

Lijepo je kada se Vaskrs-Uskrs slave u isti dan, kao ove godine. Proslavi u Crnogorskom domu ovog najvećega i najstarijeg kršćanskog praznika, koju su organizirali Društvo „Montenegro“ Zagreb i Vujadin Prelević, predstavnik crnogorske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji, odazvali su se brojne Crnogorke i Crnogorci i naši prijatelji. Dvorana je bila ispunjena dobrom atmosferom, smijehom i radošću. Gošće i gosti, u svečanoj atmosferi, ruku prepunih darova nekako su našli mjesta u gotovo premalom prostoru.

Prisutne je pozdravila Milanka Bulatović, predsjednica Društva „Montenegro“, istaknuvši značaj ovoga velikog praznika. Podsjetila je na uskršnje običaje iz Crne Gore od davnina i istakla da je i proslava Uskrsa odavno nadišla svoj religiozni karakter i postala dio narodne tradicije, pogotovo s karakterom Uskrsa kao praznika sveopće radosti.

Kao uvijek dragi gost, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima, koji svojim značajnim postignućem smatra da je uspio učiniti Zagreb multietničkim i multikulturalnim gradom, obratio se prisutnima izrazima posebnog poštovanja i uvažavanja Crnogoraca, a dio njih je istaknuo kao svoje prijatelje.

Prionulo se raznim delicijama koje su napravile vrijedne članice Društva, uz čašu crnogorskog i ostalih vina. Divna košara prepuna crvenih i šarenih jaja ukrasila je blagdanski stol, a njeni autori Jelena i Vujadin Prelević su darovali crveno jaje gradonačelniku Bandiću, da ga, u skladu s običajima, čuva do sljedećeg Vaskrsa jer će ono njega čuvati od svih zala, bolesti i nevolja.

Uslijedila su čestitanja: sretan Uskrs- Hristos vaskrese!

Još jedna ugodna večer u Crnogorskom domu koji po riječima mnogobrojnih posjetitelja „zrači nekom posebnom toplinom.“