PROSLAVA SVETIH TRIFUNA I VALENTINA

Dan svetog Valentina, poznatiji kao Valentinovo ili Dan zaljubljenih, u svijetu se obilježava 14. veljače te slavi i veliča ljubav i privrženost. Kao zaštitnik mladih i zaljubljenih, on naviješta proljeće i novi život. Istoga dana, po pravoslavnim običajima, Makedonci slave blagdan svetog Trifuna, zaštitnika vina i vinove loze. Sveti Trifun je živio u 3. stoljeću u Maloj Aziji. Legenda kaže da je imao čudesan dar liječiti i da je uspio od zlog duha izliječiti kćer rimskog cara Gordijana. U vrijeme velikog progona odbio je odreći se Krista, zbog čega je ubijen 14. veljače 250. godine.

Povodom toga, ove godine 14. veljače, makedonsko kulturno društvo „Ohridski biser“ iz Zagreba u okviru kulturne manifestacije „Dani makedonske kulture“, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, organiziralo je druženje u prostorijama Zajednice Makedonca u Republici Hrvatskoj. Predsjednik Blagoj Šterjov pozdravio je goste i poželio im dobrodošlicu. O životu svetog Trifuna i proslavi blagdana govorio je Goran Korov, a s običajima koji se toga dana održavaju prisutne su upoznali članovi radionice makedonskog jezika i kulture za odrasle te literarno-dramske sekcije „Lenka“. Ujedno je na proslavi bila predstavljena i izložba radova etno-radionice „Razboj“ pri Društvu.

Običaj da se na ovaj dan zareže bar jedna grana vinove loze i da se zalije vinom kako bi godina bila plodna, a vino slatko, simbolično je predstavio predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba Tome Apostoloski. Proslavu su posebno uljepšali pjevačka skupina „Momi biserni“ i instrumentalna skupina „Ohridski biser“, pjesmom i glazbom pod vodstvom Safiudina Alimoskog. Zaplesalo se i makedonsko oro, a gosti su mogli uživati i u brojnim domaćim specijalitetima spravljenih od članica kulinarske sekcije po tradicionalnim makedonskim receptima i naravno, u kapljici izvanrednog makedonskog vina.