PROSLAVA BOŽIĆA U CRNGORSKOM DOMU

Tradicionalno druženje povodom novogodišnjih i božićnih blagdana održali su 3. siječnja u Crnogorskom domu u Zagrebu Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Predstavnik crnogorske nacionalne manjine Zagrebačke županije.

Božić su Crnogorcima čestitali Milanka Bulatović, predsjednica Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, Dušan Mišković, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, i Vujadin Prelević, predstavnik crnogorske nacionalne manjine Zagrebačke županije. Tradicionalnu domaću hranu po staroj recepturi pripremile su članice crnogorske zajednice. Da bi božićni ugođaj bio potpun donesen je badnjak, mlado cerovo drvo, koje predstavlja simbol drveta koje su, po predaji, pastiri donijeli Josipu i Mariji da nalože vatru i zagriju špilju. Prostor Crnogorskog doma krasilo je i božićno drvo doneseno iz Crne Gore, koje je jedan od pripadnika crnogorske zajednice iz Slavonije posadio u tamo i ovom prigodom donio u Zagreb na proslavu. Božić je najveći crnogorski blagdan, proslava počinje na Badnjak kad se posebno priprema večera i proslava Božića. U Crnoj Gori sačuvani su stoljetni običaji slavljenja Božića pa je nešto od toga prezentirano i na zagrebačkoj proslavi. Jedan od zanimljivih običaja je da se na Badnji dan ništa iz kuće ne daje, niti se išta posuđuje, a ne ide se ni u posjet susjedima i rođacima.

Na zagrebačkoj proslavi među pripadnicima crnogorske zajednice posebno se isticala Milka Babović, bivša sportska komentatorica, te predstavnici albanske i bošnjačke nacionalne manjine.