PROSLAVA 20 GODINA HRVATSKO-MAĐARSKOG RAZREDA

Proslava 20. godišnjice postojanja hrvatsko-mađarskog razreda, dvojezičnog razrednog odjela u Osnovnoj školi Ivana Gundulića u Zagrebu, održana 9. travnja 2016. okupila je bivše i sadašnje učenike, njihove nastavnike i roditelje, predstavnike mađarske nacionalne manjine u Zagrebu, kulturne djelatnike, veleposlanike… Mr. sc. Višnja Reljić, ravnateljica je otvarajući proslavu pozdravila Józsefa Zoltána Magyara, izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika, Veleposlanstva Mađarske u Hrvatskoj, Anitu Györei, prvu tajnicu i stalnu zamjenicu veleposlanika, Milu Jelavić, iz Ureda gradonačelnika Grada Zagreba, Bogdanku Srdić Vulpe, vijećnicu Gradske skupštine Grada Zagreba, Zoltana Balaža Pirija, predsjednika Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, Margit Szabo, zamjenicu predsjednice KUD-a «Ady Endre», Nandora Čapa, predsjednik Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika RH, Borku Rumihu, ravnateljicu dječjeg vrtića Potočnica koji također ima dvojezični hrvatsko-mađarski program, te bivše i sadašnje učiteljice dvojezičnog razreda.

-Prošlo je dvadeset godina otkako su 1996. predstavnici Demokratske zajednice Mađara RH pitali jesmo li zainteresirani za organiziranje hrvatsko-mađarskog razreda. Otad se u ovoj školi školuju djeca mađarske nacionalne manjine u Zagrebu i djeca mađarskih državljana koji privremeno rade u Zagrebu – prisjetila se ravnateljica Reljić.

Sedam učenika trenutačno polazi dvojezičnu nastavu po «modelu B» od 1- 4. razreda. Mađarski jezik je obvezatan, a nastava glazbenog odgoja te prirode i društva odvija se također na mađarskom jeziku. Učenici uče i hrvatski jezik, a nastava matematike, likovne kulture i tjelesnog odgoja odvija se na hrvatskom. Nastavu na mađarskom jeziku drži učiteljica Hajnalka Draganić, a na hrvatskom Henrieta Herjevec Rubčić. Nakon zavšetka 4. razreda osnovne škole, učenici nastavljaju obrazovanje po «modelu C» učeći mađarski jezik i kulturu te povijest.

U školi se redovito obilježavaju mađarski nacionalni praznici, a ostvarena je i dugogodišnja suradnja s Veleposlanstvom Mađarske i Vijećem mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, te suradnja s mađarskim školama.

– Ovaj program obogaćuje naš svakodnevni život i rad u školi, a naša škola je poticaj i drugim školama da uključe u rad nacionalne manjine – kazala je ravnateljica Reljić.

– Posebna je ovo priredba jer je ovo mjesto gdje se dokazuje mađarska zajednica u Zagrebu, kao i koliki je značaj prihvaćanja jednog naroda. Stoljećima su Mađari i Hrvati u suživotu dokazali zajedništvo i snagu što se dokazuje i ovdje. Zahvaljujem rukovodstvu i pedagozima škole koji su prije 20 godina počeli održavanje dvojezične nastave, te svim roditeljima Mađarima koji su u srcu zadržali ljubav prema svojem jeziku i naciji te dali djeci obrazovati se u ovoj školi. Ova nastava je jamstvo opstanka mađarske nacionalne zajednice u Zagrebu. Hvala lijepa što ste pružili dom nama Mađarima u Zagrebu, mađarskoj kulturi i jeziku te omogućili da se osjećamo kod kuće – kazala je Margit Sabo.

Prisutne je pozdravio i veleposlanik Magyar zahvaljujući Hrvatskoj na njegovanju identiteta nacionalnih manjina. Naglasio je da se, unatoč različitim jezicima, Mađari i Hrvati kroz povijest dobro razumiju, te je zahvalio svima koji sudjelju u obrazovanju djece na mađarskom jeziku.