PROMOVIRAN FILM O DIMITRIJU POPOVIĆU

Hrvatska premijera dokumentarnog filma «Preludijum za snajper» redatelja Danila Marunovića održana 9. svibnja 2017. u Muzeju Mimara u Zagrebu pokazala je koliko glavni grad Hrvatske cijeni svjetski proslavljenog crnogorskog umjetnika Dimitrija Popovića, koji stvara u Zagrebu.

Naime, „Preludijum  za snajper“ je dokumentarni film o Dimitriju Popoviću, njegovim ciklusima koji na najagresivniji način komentiraju tendencije u suvremenom svijetu. Kako Popović crpi ideje iz svijeta koji ga okružuje i dodiruje, tako njegova fascinacija tim ‘kaosom’ služi drugim umjetnicima kao nadahnuće iz kojeg je nastao spomenuti dokumentarac.   Film je dosad premijerno prikazan u službenoj selekciji u Hollywoodu u studenom 2016. – ARPA International Film Fest u Egipatskom teatru, te na trećem izdanju Balkan Florence Express festivala u Firenci u veljači 2017..

Na zagrebačkoj premijeri su se okupile brojne osobe iz javnog života među kojima je bio i istaknuti redatelja Veljko Bulajić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, njegova zamjenica Vesna Kusin, Dušan Mišković, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Milanka Bulatović, predsjednica Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, te redatelj Marunovića, brojne osobe iz javnog i umjetničkog života Zagreba i Hrvatske, te pripadnici crnogorske nacionalne manjine.

Iznenađenje večeri bila je glazbena zvijezda Severina sa suprugom Igorom Kojićem, sjedili su u prvom redu uz Dimitrija Popovića i opušteno komentirali film. Publika je bila oduševljena filmom, kao i Dimitrije Popović.

Premijeru su organizirali Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, Vijeće crnogroske nacionalne manjine Grada Zagreba i Muzej Mimara.