PRIKAZAN NAGRAĐENI FILM “REQUIEM FOR PINOCCIO”

Na projekciji filma “Requiem for Pinoccio”, bosanskohercegovačkog animatora i strip crtača Berina Tuzlića, održanoj 15. travnja 2016. godine u Kulturno informativnom centru Veleposlanstva Bosne i Hercegovine, gdje je istovremeno otvorena i izložba, okupili su se brojni umjetnici i vijećnici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba predvođeni Harunom Omerbašićem, predsjednikom Vijeća koji je pozdravio prisutne i predstavio autora Berina Tuzlića, te zahvalio svima na dolasku i poželio im ugodne trenutke u animaciji i vizualizaciji umjetnosti. Omerbašić je također naglasio važnost kulturne suradnje Bošnjaka Zagreba i Hrvatske s matičnom domovinom Bosnom i Hercegovinom. Autor Tuzlić je u kratkom govoru predstavio svoj umjetnički put i rad, a Renata Paškalj, veleposlanica BiH u Hrvatskoj, otvorila izložbu.

Indoktrinacija djece u odgoju tema je ovog filma u kojem igračka Pinokija ima glavnu ulogu. Film “Requiem for Pinocchio” nastao je u koprodukciji Via Medije iz Sarajeva i Taurus produkcije iz Podgorice.

Tuzlić tim svojim najnovijim filmom na kompleksan način progovara o čestom motivu djeteta koje uvijek pronalazi način putem stripa izaći iz ukalupljenih stereotipa.

– Requiem for Pinocchio’ je emotivna priča koja me je podsjetila na početak rata i moj osjećaj djeteta kojem se svijet odjednom promijenio preko noći – simbolika Pinokia koji je preživio bosanski kaos, da bi poginuo u Parizu. To tumačim kao sudbinu koja sve nas prati – preživjeli smo rat, ali smo na neki način “umrli”, tj. dio nas je ipak ubijen i toga ćemo postati svjesni kad se najmanje nadamo – možda baš u miru i tišini jedne europske metropole – izjavio je Tuzlić.

Film „Requiemo for Pinnochio“ osvojio je nagradu za najbolji kratki animirani film na Filmskom festivalu „Best Shorts“ u Kaliforniji, SAD.

Glazbu filma potpisuje Haris Ljumanović, montažu Sanel Preljević, scenarij Naida Lindov prema priči Berina Tuzlića, a animaciju Adnan Halvadžija, Dženana Haračić, Velid Agović, Darko Dacović, Esmir Prlja i Berin Tuzlić.

Projekciju filma i otvaranje izložbe organiziralo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Izložba će ostati otvorena 16. i 17. travnja i može se pogledati u vremenu od 13 do 18 sati.