PRIČAMO BOSANSKI

Bosanski jezik ima višestoljetni kontinuitet istaknuli su govornici na tribini „Bosanski jezik i kultura“ održanoj 12. travnja u Islamskom centru u Zagrebu. Jezik je temelj komunikacije i kulture jednog naroda, jezikom se čuva nacionalni identitet. Bosanski je, od ove godine, ušao u program Ministarstva znanosti i obrazovanja RH po modelu C za osnovne i srednje škole za učenike pripadnike bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj. Veliku ulogu u realizaciji tog plana odigrali su najpoznatiji bošnjački intelektualci Zagreba i Hrvatske među kojima je prednjačio Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine Hrvatske. Zasad se prijavilo jedanaest učenika koji žele učiti bosanski istaknuo je Omerbašić, a osim jezika učit će o kulturi, povijesti, zemljopisu i umjetnosti BiH.

Omerbašić je bio voditelj tribine o bosanskom jeziku na kojoj su gostovali lingvisti iz BiH, predavači s Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu; dr. sc. Alen Kalajdžija je govorio o povijesti bosanskog jezika, dr. sc. Jasmin Hodžić je predstavio bosanski jezik u savremenom sociolingvističkom kontekstu, mr. sc. Aida Kršo je govorila o bosanskom jeziku i standardnojezičnoj praksi, dok je književnik Hadžem Hajdarević istaknuo značaj bosanskog jezika za bošnjački kulturni identitet.

Ova je tribina izazvala veliko zanimanje Bošnjaka Zagreba, a na njoj su prisustvovali i učenici Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića, te mnogi drugi koje bosanski jezik zanima. Predavače su slušali i muftija Aziz Asanović, Ekrem Bećirović, zamjenik predsjednika VBNMGZ, Bermin Meškić, član Savjeta za nacionalne manjine RH te mnogi drugi Bošnjaci. Tribinu je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s Institutom za jezik Univerziteta Sarajevo.