PREVIŠE BOLI, A PREMALO RIJEČI – TO JE SREBRENICA

Ni danas, 23 godine nakon stravičnog pokolja nije jednostavno govoriti o tragediji Srebrenice gdje su agresori 11. srpnja 1995. pobili 8.372 Bošnjaka među kojima su bili i starci i djeca. Radilo se o civilima koji nisu sudjelovali u ratnim sukobima, ali njihova nevinost ništa nije značila njihovim krvnicima. Iz poštovanja prema žrtvama i potrebe da se povijest ne zaboravi kako se ne bi ponovila, u Novinarskom domu u Zagrebu održan je okrugli stol na temu Kako se sjećati Srebrenice – Genocid kao mjesto kulturnog pamćenja, u spomen na zločine nad Bošnjacima Srebrenice i Podrinja. Organizirali su ga Vijeće bošnjačke nacionalne zajednice Grada Zagreba i Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske “Preporod”, a sudjelovali su dr. sc. Hariz Halilović, Hasan Nuhanović, dr. sc. Tomislav Pletenac i mr. sc. Ajka Tiro Srebreniković.

Na otvaranju okruglog stola Harun Omrebašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, zahvalio je govornicima na sudjelovanju te poručio da se Srebrenica ne smije zaboraviti. No sve i da netko hoće, tu je tragediju nemoguće zaboraviti. Treba je znanstveno proučavati i analizirati kako bi zaživljela univerzalna istina o zločinu. Na tomu rade dr. sc. Halilović, Srebreničanin koji je u vrijeme rata u BiH bio student povijesti te završio u logoru, a danas je sveučilišni profesor u Australiji, i dr. sc. Pletenac.

Halilović, autor knjige “Kako opisati Srebrenicu” o vlastitom je iskustvu, i iskustvu Srebrenice, rekao da se radi o “previše boli, a premalo riječi” te da se “Srebrenica dogodila svima nama”. Govoreći o uzrocima rata dr. sc. Pletenac je spomenuo da je jedan od uzroka agresije bilo i definiranje novog, čistog nacionalnog prostora pri čemu su iskorišteni nacionalni osjećaji naroda te je emocionalni naboj rezultirao genocidom bez osjećaja krivnje. Nuhanović se prisjetio nastanka Memorijalnog centra Potočari, kojega je s još dva sunarodnjaka osnovao bez podrške politike i institucija. U početku su imali samo tisuće bijelih nišana i – ništa više. Danas je Memorijalni centar Potočari nepregledno polje bijelih nišana i tisuće imena uklesanih na kamenim pločama – mjesto sjećanja, neizmjerne patnje, boli i stradanja koje posjećuju Bošnjaci iz cijelog svijeta. O Nuhanovićevoj knjizi “Zbijeg” govorila je Tiro Srebreniković. Radi se o knjizi koja govori o 1992. i 1993. kad je bošnjački narod srebreničkog kraja bio izložen ratnim strahotama koje su kulminirale genocidom 1995..

Okrugli stol vodio je Samir Hasanagić, a u ime gradonačelnika Milana Bandića prisustvovala je Ana Stavljenić Rukavina, dok je albansku nacionalnu manjinu predstavljao Shiup Ziberi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba. Program je održan pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i uz potporu Savjeta za nacionalane manjine RH.