PREDSTAVLJENA KNJIGA KOJA JE DESET GODINA ČEKALA OBJAVU

Roman Makedonsko devojče autora Ivana Dimoskoga, člana Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, danas je predstavljen u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Knjiga je objavljena u nakladi Virtus Booksa, a promociju je vodila urednica Marija Bošnjak. U pogovoru o knjizi, koji potpisuje S.K. Felber, piše: „Jednostavno je i toplo uprizorenje života u vrtlogu strasti i žudnje, inspirirano ljepotom doma i okusom stvarnog života, neodoljiv mamac ljubiteljima da u duhu upiju čari nedoživljene Makedonije, kroz simpatično prozračan tekst, značajan tek opojnom nostalgijom te čistim, do srži oguljenim osjećajima ljubavi i pripadnosti, nošenih likom neponovljive snage i predanosti, unatoč ugrizima strahova i nesigurnosti.“

-Motivi za pisanje knjige bili su spajanje ljubavi prema plesu općenito i makedonskoj tradicionalnoj plesnoj kulturi. To je ujedno spoj dviju mojih ljubavi – prema plesu i Makedoniji, mojem rodnom kraju. Opisujem Makedoniju kao mjesto gdje se može doći, odmoriti i uživati s dragim ljudima – izjavio je Dimoski. Naslov knjizi Makedonsko djevojče dao je po Makedonki koja je glavnom junaku inspiracija, a zbog istoimene pjesme koja je u Makedoniji jako popularna i poznata u svijetu.

-Knjigu sam pisao šest mjeseci, ali je u ladici stajala deset godina. Ovo je moja druga knjiga, prvu mi je objavio VBZ 2009. godine, a još četiri moje knjige čekaju objavu – izjavio je Dimoski na promociji koju je  organiziralo Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Prisustvovali su Maja Apostolova Balaburski, predstavnica Veleposlanstva Sjeverne Makedonije u Hrvatskoj, Zorica Velinovska, članica Savjeta za nacionalne manjine, Katerina Zaković, predsjednica Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, te vijećnice i vijećnici.