PREDSTAVLJEN NOVI BROJ GLASILA SUSRETI

Hrvatsko-češko društvo izdalo je novi broj svog glasila Susreti koji je javnosti predstavljen u srijedu 4. listopada u Češkom narodnom domu u Zagrebu. Riječ je o 35. broju glasila, odnosno sedmom od ponovnog pokretanja ove edicije 2011., nakon stanke od 12 godina. Na rekordne 104 stranice u boji Susreti donose najvažnije vijesti iz Češke i s područja hrvatsko-čeških odnosa, izvještaje o aktivnostima Hrvatsko-češkog društva i proslavi njegove 25. godišnjice djelovanja, o životu češke manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Češkoj, kao i tekstove o vezama koje su s Česima imali hrvatski velikani Faust Vrančić, August Šenoa, Marija Ružička Strozzi i blaženi Alojzije Stepinac. Po prvi put u Hrvatskoj u Susretima je opširno prikazan život „češkog Stepinca“, kardinala Josefa Berana, a prikaz biografskog leksikona hrvatskih Čeha, autora Josipa i Alena Matušeka, donosi najsveobuhvatniji popis značajnih hrvatskih osoba češkog roda ili porijekla. U Susretima su i tekstovi o 800 godina sela Čehi kraj Zagreba, o doprinosu Čeha razvoju hrvatske poljoprivrede, Sokola i turizma, reportaža o najpoznatijoj praškoj pivnici U Fleků, kao i tekst o etimologiji poznatih čeških prezimena. Intervjue za Susrete dali su prevoditeljica Dagmar Ruljančić, ovogodišnja dobitnica Nagrade „Marija i Stjepan Radić“ te prvi predsjednik Hrvatsko-češkog društva Zlatko Stahuljak. Susreti donose i opširan životopis nedavno preminulog najvećeg češkog kroatista Dušana Karpatskog te istaknutog člana Hrvatsko-češkog društva Dubravka Dosegovića.

Susreti su objavljeni uz financijsku pomoć Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Svoje tekstove napisalo je 20 autora: Davor Ambroš, Tamara Banek, Vlatka Banek, Jelena Bilić, Damir Crnogaj, Stjepan Gutvald, Jarmila Hanuška, Snježana Herceg, Vjenceslav Herout, Jasenka Kranjčević, Miroslav Křepela, Marijan Lipovac, Ivona Mamić, Branko Modlic, Alexandr Orošnjak, Zdravko Palavra, Mato Pejić, Miroslav Pelikan, Libuše Stranjik i Zorana Vukić.

Urednik Susreta je Marijan Lipovac, ujedno i predsjednik Hrvatsko-češkog društva, koji je na promociji rekao da najnoviji broj Susreta izlazi u godini u kojoj ova udruga, kao i samo glasilo, slavi svoju 25. godišnjicu. Podsjetio je i na nedavni angažman Hrvatsko-češkog društva u prilog opstanka Masarykove ulice u Zagrebu nasuprot najavama o njenom mogućem preimenovanju. Lipovac je ustvrdio da hrvatsko-češki odnosi nikad dosad nisu bili toliko intenzivni na svim razinama kao u posljednjih nekoliko godina otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju, a uz unapređenje političke i kulturne suradnje istaknuo je porast broja čeških investicija u Hrvatskoj. „Usred tog uzlaznog trenda hrvatsko-čeških odnosa pojavila se vijest o mogućem preimenovanju Masarykove ulice. Do preimenovanja srećom neće doći, ali samo otvaranje ove teme ne može se smatrati prijateljskim činom prema Češkoj. Uz sve nesuglasice koje imamo sa susjedima zar bismo se trebamo svađati i s Česima? Neka ´veliki Hrvati´ razmisle o tome“, kazao je Lipovac.

O glasilu Susreti govorio je i novinar i bohemist Željko Valentić koji je kazao da se radi o jednom od najboljih hrvatskih časopisa, koji se uživa gledati i čitati. „Možda ima dva-tri časopisa koji su bolji grafički i urednički. Ovo je časopis koji se gušta i analizira, u kojem mogu uživati znalci svih područja. Ovo je školski primjer kako se rade tekstovi i naslovi, kao i grafički izgled“, rekao je Valentić. Osvrnuo se i na pitanje Masarykove ulice kazavši da je njen opstanak neupitan te da bi u Zagrebu umjesto nepotrebnih rasprava o Masarykovoj ulici trebalo naći mjesta za ulice nazvane po Václavu Havelu i Dušanu Karpatskom.

Na promociji je govorio i zamjenik češkog veleposlanika Miroslav Kolatek koji je poručio da bi časopis Susreti trebalo približiti i češkoj javnosti zbog relevantnosti njegovih članaka. Vezano uz slučaj Masarykove ulice, kazao je da se radi o unutarhrvatskom pitanju i podsjetio na izjavu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je javno usprotivio preimenovanju ulice prvog čehoslovačkog predsjednika u središtu Zagreba.

Saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek pohvalio je rad Hrvatsko-češkog društva, istaknuvši da je svojim radom jasno dalo do znanja da je udruga koja promovira hrvatsko-češke odnose kroz povijest, ali ih planira i gradi i u budućnosti. Zahvalio je Hrvatsko-češkom društvu i njegovom predsjedniku Marijanu Lipovcu na reakciji povodom otvaranja pitanja Masarykove ulice u Zagrebu, kazavši da su te reakcije bile odmjerene i potkrijepljene činjenicama o Masaryku i o simboličkom značenju njegove ulice za hrvatsko-češke odnose.

Na promociji je govorila i predsjednica Češko-hrvatskog društva iz Praga Ivana Tichá koja je predstavila dosadašnju suradnju s Hrvatsko-češkim društvom na zajedničkom promicanju Hrvatske u Češkoj, najavivši kolokvij o Faustu Vrančiću u Pragu 9. listopada tijekom kojeg će fotograf Šime Strikoman snimiti tri milenijske fotografije posvećene trojici hrvatskih velikana povezanih s Pragom: Faustu Vrančiću, Josipu Jurju Strossmayeru i Nikoli Tesli.