POVIJEST MANJINA UTKANA JE U TEMELJE ZAGREBA

Povodom Dana nacionalnih manjina Grada Zagreba danas je u Društvu književnika Hrvatske u Zagrebu predstavljena knjiga „Nacionalne manjine u Zagrebu“ autora dr. sc. Filipa Škiljana. Organizator promocije je Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, a o knjizi su govorili Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije, autor Škiljan, i Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine Grada Zagreba, i izaslanica gradonačelnika Milana Bandića.

Mišković je pročitao dio predgovora knjige: «Ova knjiga koju objavljuje Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba ima cilj osvijestiti, kako pripadnicima manjina, tako i pripadnicima većinskog hrvatskog naroda, koliko su nacionalne zajednice grada Zagreba utjecale na razvoj grada i koliko su utkane u gradsku povijest, kulturu, gospodarstvo, znanost i svakodnevni život glavnoga grada Hrvatske. Tijekom hrvatske povijesti i povijesti grada Zagreba nacionalne su zajednice imale iznimno veliku ekonomsku, političku, kulturnu i znanstvenu ulogu u oblikovanju današnjeg hrvatskog i zagrebačkog identiteta….» Elizabeta Knorr je izjavila da je sretna što je Zagreb dobio knjigu koja ostavlja sveobuhvatan trag o nacionalnim manjinama.

Autor Škiljan je pričao o tome kako je pripremao i pisao knjigu, te zahvalio Miškoviću, i tajniku Koordinacije Zoltanu Balažu Piriju na tome što su inicirali pisanje ove knjige. – Prije godinu dana Balaž Piri me je pitao bih li napisao knjigu o manjinama. Prihvatio sam i odlučio knjigu koncepcijski podijeliti u tri dijela; prvi dio pisali su pripadnici manjina o sebi. Drugi dio odnosio se na povijest svake manjine, a u trećem dijelu su tablice u kojima se vidi porast li pad broja pripadnika manjina – rekao je Škiljan. Pritom je istaknuo da se radi o velikom poslu; za neke manjine ima materijala u izobilju, ali ne i za one kraće prisutne u povijesti Zagreba. Promociji je prisustvovao i Andrija Petrović, voditelj Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba, te predsjednici vijeća i predstavnici nacionalnih manjina. Ovaj događaj prvi je u nizu u okviru manifestacije kojom se obilježava Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba.